LiikeNytiin loikannut Maria Lohela Uutisextrassa: "Palaan suureen tuntemattomuuteen" – sitä ennen ex-puhemies yrittää hoitaa vielä yhden asian

Eduskunnan entinen puhemies Maria Lohela sanoo, että hän loikkasi Sinisistä LiikeNytiin yhdestä syystä. Lohela yrittää kaataa Sipilän hallituksen soteuudistusta.

– Minun on otettava soteen kantaa nyt, kun olen vielä kansanedustaja, eikä vasta jälkikäteen vaalien jälkeen. Katson, että tämä on velvollisuuteni, Lohela sanoi MTV:n Uutisextrassa.

Hallituksen enemmistö oheni entisestään, kun Lohela jätti Siniset. Soteuudistuksessa hallituksen esityksen takana uskotaan olevan 100 kansanedustajaa ja sitä vastustaa 99 kansanedustajaa.

Vielä on tosin epävarmaa, ehtiikö sote- ja maakuntauudistus edes osittain eduskunnan suureen saliin päätettäväksi maaliskuussa. Aika käy vähiin, kun uudistusta syynätään läpi valiokunnissa.

Lohelan mielestä soten perusongelma on kokoomuksen ja keskustan poliittinen diili, jota siniset ovat olleet kannattelemassa.

– Uudistusta ei ole tehty siitä lähtökohdasta, mikä on parasta ihmiselle, mihin ihminen voi soittaa, minne mennä, paljonko se maksaa. Tässä on lähdetty hallinnosta, maakuntamallin ja valinnanvapauden poliittisesta kytköksestä, Lohela sanoo.

Puolen vuoden pohdinta

Lohela ehti toimimaan eduskunnan puhemiehenä kolme vuotta, kunnes kokoomus otti tämän valtakunnan kakkospaikan perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

MTV:n Uutisextrassa Lohela kiistää, että hän olisi loikannut katkeruudesta menetettyään puhemiehen paikan.

Ratkaisuaan hän pohti puolisen vuotta ja kävi keskusteluja useammankin kerran Hjallis Harkimon kanssa.

– Olen varautunut erilaisiin syytöksiin, myös tähän. Se ei pidä paikkaansa. Minusta oli luonnollista, että puhemiehen paikka meni kokoomukselle, Lohela sanoo.

Lohela ilmoitti jo aiemmin, että hän ei aio olla enää ehdokkaana ensi kevään eduskuntavaaleissa ja tämä päätös pitää myös loikkauksen jälkeen.

– Tulin suuresta tuntemattomuudesta puhemieheksi ja palaan suureen tuntemattomuuteen ihan tavalliseen elämään, jota olen muutenkin tässä elänyt, Lohela sanoo.

Hän sanoo haaveilevansa siitä, että voisi joskus tulevaisuudessa tehdä jotain yksin elävien vanhusten hyväksi.

LiikeNytin kansanedustaja Maria Lohela MTV:n Uutisextrassa lauantaina MTV3-kanavalla kello 19.10.


Lue myös:

    Uusimmat