Mainos

"Suomen rohkein poliitikko" Elina Lepomäki myöntää, että sote-ulostulo jännitti – tulevaisuus ei stressaa: "Nousen varmasti kuin torakka vessanpöntöstä"

Peter Nymanin vieraana oleva kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki vastaa videolla muun muassa siihen, että haluaako hän kaataa hallituksen.

Soten viimeinen vääntö on käsillä, kun sitä käsitellään huomenna eduskunnassa lähetekeskustelussa. Sote-puheita kuumensi pari viikkoa sitten kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki, joka toi pintaan kokoomuksessa pesivän kritiikin ilmoittamalla avoimesti vastustavansa hallituksen sote-mallia.

Hän kertoo hyväksyvänsä demokratian hengessä myös sen, että sote-uudistus menisi läpi enemmistön päätöksellä.

– Eihän sitä yksi kansanedustaja ratkaise, sitten elämä jatkuu ja koitetaan tehdä siitä paras ratkaisu. Koen, että nyt on aika keskustella ja käydä tämä läpi, hän sanoo Peter Nymanin keskusteluohjelmassa.

Lepomäki ei myönnä olevansa huolissaan omasta tulevaisuudestaan tai siitä, että soten läpimeno ajaisi häntä "kapinallisena" nurkkaan.

– Minulla on aikaa ja nousen varmasti kuin torakka vessanpöntöstä. Mutta nyt kyse on Suomesta ja siitä, että miten tämä uudistus hoidetaan ja miten politiikan tulevaisuutta johdetaan nykyistä paremmin.

"Koen, että tein oikein"

Sote-uudistus on hallituksen tärkein hanke, jonka tulos on kompromissi, jota eduskunta vielä keväällä hioo. Hallituksen kannalta uudistuksen kaatumiseen ei ole varaa – tai muuten riskinä on koko hallituksen kaatuminen.

Hallituksen enemmistö eduskunnassa on viiden kansanedustajan varassa, joista yksi, ensimmäisen kauden kansanedustaja Lepomäki, jo vastustaa uudistusta. 

Lepomäen harteille on ehditty sovitella jo Suomen rohkeimman poliitikon viittaa.

– Kieltämättä vähän jännitti silloin pari viikkoa sitten, kun lähdin ulostuloa valmistelemaan, Lepomäki sanoo.

– Toisaalta olin miettinyt nämä asiat eikä itselläni ollut muita vaihtoehtoja. Nukun yöni hyvin ja olen saanut paljon kansalaispalautetta, koen, että tein oikein.

Positiivista palautetta Lepomäki kertoo saaneensa myös keskustan kenttäväeltä. 

2:35

Soten keskeisin ongelma

Lepomäki järjesti muutama viikko sitten eduskunnassa tiedotustilaisuuden, jossa hän sanoi äänestävänsä uudistusta vastaan. Lepomäen mielestä uudistus ei tuo luvattuja säästöjä eikä paranna palveluja.

Erityisen tarpeettomana Lepomäki piti uutta maakuntahallintoa.

– Keskeisin ongelma valmistelussa on se, että meillä on terveyspuolen osaaamista sekä esimerkiksi VM:n virkamiehiä. Meillä on kuitenkin ollut aika vähän ollut niitä ihmisiä, jotka ymmärtävät yritystoimintaa, markkinataloutta ja systeemitason muutoksia, jotka olisivat nähneet kokonaisuutta, Lepomäki summaa.

Ohjelma hyvä, toimeenpano ei

Lepomäki nostaa esille myös mielipiteensä muista hallituksen tekemistä päätöksistä.

– Ja jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin ei tällä vaalikaudella olla muutenkaan tehty pelkästään fantastisia ratkaisuja. On paljon asioita, joita ei olla vieläkään viety maaliin. 

Lepomäen mielestä hallitusohjelma on hyvä, samoin kokoonpano, mutta toimeenpano on ollut ainoastaan kohtalaista. 

Hyviksi asioiksi hän nostaa esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen ja taksiliikenteen vapauttamisen. 

Peter Nymanin keskusteluohjelma MTV3-kanavalla tiistaisin kello 22.35. Vieraana Lepomäen lisäksi jihadistitutkija Atte Kaleva.

2:42

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja