Liikenneturvan toimitusjohtaja: Mummot rattiin!

Onko ikä vaaraksi liikenteessä? 17:32

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen kehottaa iäkkäitä kuskeja ylläpitämään ajotaitoaan. Hän myös muistuttaa, että terveyttä ja ajokuntoa on tarkasteltava lääkärin kanssa.

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen kannustaa iäkkäitä kuskeja ajamaan, jos he haluavat ajaa.

Monissa perheissä ajovuorot ovat jakautuneet niin, että isännät ajavat autoa ja vaimot istuvat vieressä. Rattiin hyppääminen vuosikymmeninen tauon jälkeen on hyvin vaikeaa. Tarvainen suosittelee vuorottelua.

– Minä kannustan, että mummot rattiin vaan, Tarvainen huikkaa.

Tarvainen on sitä mieltä, ettei ikä ole syy luopua ajokortista.

– Ajokunto ja ajoterveys ovat ne, jotka ratkaisevat, Tarvainen sanoo.

Väestön ikääntyminen ei ole toistaiseksi näkynyt liikenteessä. Tarvainen muistuttaa, että iäkäs kuski, jolla on harkintakyky tallella, pystyy omilla valinnoilla kompensoimaan iän tuomaa riskiä.

Vanhempi ihminen hidastuu liikkeissään, hänen aistinsa heikkenevät ja havaintokyky vaikeutuu. Myös sairaudet ja lääkitykset voivat vaikuttaa ajokykyyn.

Tarvainen kannustaa tarkkailemaan omaa terveydentilaa rehellisesti, vaikka ajokortin menettäminen pelottaisikin.

– Ei kannata jättää lääkäriin menemättä. Kyllä monet sairaudet oikein lääkittynä ja hoidettuna, niin eivät ole este ajamiselle. Ja aina jos tulee uutta lääkettä sinne pillerirepertuaariin, niin kannattaa itseään tarkkailla että miten tämä vaikuttaa, Tarvainen rohkaisee.

Näin kuski osaa itse varautua lepohetkellä ennen ajamista, jos lääke on väsyttävä.

Ajokortti tulee uusia 15 vuoden välein. Kuskin täytettyä 70 vuotta tulee hänen korttia uusiessaan esittää lääkärintodistus. Ajokortti uusitaan yli 70-vuotiaille kuskeille 2–5 vuodeksi kerrallaan. Lääkäri on ilmoitusvelvollinen poliisille, mikäli ajoterveys ei ole riittävä.

Millainen rooli on iäkkään kuskin läheisellä? Millaisia apuvälineitä autoihin voi saada? Mitä tilastot kertovat iäkkäämmistä kuskeista? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat