Liikennemerkit muuttuvat uuden lain myötä sukupuolineutraaleiksi – tältä ne näyttävät

Monet maamme liikennemerkeistä tulevat muuttumaan lähitulevaisuudessa. Lakimuutos on etenemässä eduskunnan käsittelyyn.

Useissa Suomessa käytössä olevissa liikennemerkeissä on kuvattuna selkeästi joko nainen tai mies. Esimerkiksi suojatien merkissä tietä ylittää mies, kun taas esimerkiksi lapsista varoittavassa kyltissä on tyttö ja poika. Tietyö-merkissä lapion varressa huhkii niin ikään miehekäs hahmo. Tulevissa liikennemerkeissä olevilla hahmoilla ei kuitenkaan ole enää sukupuolta.

Liikenneviraston mukaan uuden tieliikennelain valmistelussa on haluttu myös selkeyttää, yksinkertaistaa ja ajanmukaistaa liikennemerkkejä. Merkin ymmärrettävyyden kannalta siinä esiintyvien hahmojen sukupuolella ei ole merkitystä, mutta sukupuolineutraalius ei ole myöskään ollut itseisarvo, kun uusia merkkejä on Liikennevirastossa suunniteltu.

– Hahmoista on tehty pelkistettyjä toiminnan esiin saamiseksi ja pohjoismaisen yhtenäisyyden vuoksi. Tämä toki johtaa siihen, että hahmon sukupuolta ei voi määrittää, liikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori Liikennevirastosta kertoo.

Nykyisin käytössä olevat liikennemerkit ovat peräisin 1960-luvulta. Uudet merkit tulevat käyttöön aikaisintaan silloin kuin uusi tieliikennelaki astuu voimaan.

Katso alta esimerkkejä, miten uudet merkit eroavat vanhoista. Kuvaa voi liu'uttaa sivusuunnassa.

Tietyö

tietyö vanha
tietyö uusi

Lapsia

lapsia vanha
lapsia uusi

Moottoripyörällä ajo kielletty

moottoripyörä vanha
moottoripyörä uusi

Suojatie

suojatie vanha
suojatie uusi

***

Renault putosi imatralaiseen kaupunkipuroon 0:20
​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat