Mainos

Liikenne ja kaatumiset aiheuttavat eniten tapaturmia työikäisille

Eniten kuolemaan ja vakavaan loukkaantumiseen johtavia tapaturmia tapahtuu liikenteessä ja kaatumisissa, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Keskus on saanut valmiiksi laajan ja historian ensimmäisen teematutkinnan suomalaisen työikäisen eli 18-67-vuotiaan väestön vakavista tapaturmista.  

Aineisto on vuodelta 2013. Se käsittää 640 vakavaa tapaturmaa, joista 288 päätyi kuolemaan ja 352 vakavaan loukkaantumiseen.

Liikenneonnettomuuksissa kuoli 86 henkilöä ja 65 ihmistä loukkaantui vakavasti. Kaatumisissa kuoli 68 henkilöä ja loukkaantui vakavasti 212. Lisäksi esimerkiksi hukkumisia oli 38. 

Alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvät tapaukset on rajattu kokonaan pois.  

- Mikäli saa säilytettyä hyvän ruumiin ja sielun voinnin, ei juopottele liikaa eikä ota turhia riskejä elämässä, välttää todennäköisimmin vakavan tapaturman, kiteyttää Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi tiedotteessa.

Tukehtumiset huolena

Liikenneonnettomuuksissa vakavien tapaturmien taustalla näkyivät etenkin suuri nopeus ja turvalaitteiden käyttämättömyys. Kaatumisissa tyypillinen tapaus oli toimintakyvyltään alentunut, yli 58-vuotias henkilö, joka kaatui kotonaan tai hoitolaitoksessa ja loukkasi pään tai reisiluun ollessaan yksin.  

- Huolestuttavana ilmiönä aineistosta löytyi esimerkiksi kuolemaan johtaneiden tukehtumistapaturmien paljous hoitolaitoksissa. Vapaa-ajan harrastuksissa erottuvat veteen liittyvä toiminta, ilmailu, laskettelu, moottoriurheilu ja ratsastus, kertoo johtava tutkija Kai Valonen tiedotteessa.  

Video

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.