Liikenne itärajalla hyytyi, Kaakkois-Suomen rajavartiosto riensi apuun länsirajalle – rajavartijat taistelevat näkymätöntä vihollista vastaan: "Kun asiakkaan nenä vuotaa, sitä miettii onko kyse koronasta"

Kaakkois-Suomen rajavartiosto riensi apuun länsirajalla – ”Loistava näkökulma rajavartijan työhön” 2:06
Kaakkois-Suomen rajavartiosto riensi apuun länsirajalla – rajavartijoiden mukaan työ Torniossa tarjoaa loistavan näkökulman rajavartijan työhön.

Koronavirus muutti tullessaan lähes kaiken, mukaan lukien valtakunnan rajan ylittämisen säännöt. Liikenne itärajan yli loppui maaliskuun lopussa melkein kokonaan, kun Venäjä kielsi omilta kansalaisiltaan maarajan ylittämisen. Myös Suomen ja Ruotsin välinen liikenne loppui lähes kokonaan 19. maaliskuuta. Nyt länsirajan saa ylittää pätevästä syystä, rajatarkastuksen kautta.

Rajavartijoiden työn määrä siis laski idässä ja nousi lännessä. Niinpä Kaakkois-Suomen rajavartijoita työskentelee nyt komennuksella länsirajalla.

Yksi heistä on nuorempi rajavartija Miikka Mättö.

– Vaihtelu virkistää, ihan oman halukkuuden perusteella pääsin tänne Tornion rajanylityspaikalle komennukselle, kertoo Mättö.

Työ sinänsä ei muutu.

– Ihmisiä sitä tarkistetaan niin itä- kuin länsirajallakin, että ihan normaalia rajavartijan työtä tämä on, sanoo Mättö.

Työvuorot on järjestetty siten, että Tornion komennus kestää kymmenen päivää, mitä seuraa pitkät vapaat. Siinä ajassa komennusmiehet ja -naiset ehtivät kotiin Itä-Suomeen ja vapaiden jälkeen työt taas jatkuvat joko omalla työpaikalla itärajalla tai uudella komennuksella Tornioon.

Tarkastettavaa riittää

Torniossa raja ylitetään normaalioloissa noin 30 000 kertaa vuorokaudessa. Nyt luku on noin 11 000. Rajan yli pääsee, jos on asiallista asiaa työ- tai perhesiteiden vuoksi.

Kun rajoitukset tulivat voimaan maaliskuussa, rajaliikenne romahti kolmeen prosenttiin normaalista.

– Nyt tavallinen päivä Torniossa vastaa vilkasta päivää kaakkoisrajalla, arvioi nuorempi rajavartija Mättö.

Arkinen aherrus muuttui

Torniossa töitään tekee myös luutnantti Antti Jutila, jonka varsinainen virkapaikka on Virpiniemen merivartioasema. Virpiniemen sijaan Jutila on koko kevään tullut töihin Tornioon.

– Koko keväänä en ole vesillä ollut, että sillä tavalla aika erilaista arkea merivartijalle, sanoo Jutila.

Länsi-Suomen merivartiosto vastaa länsirajan valvonnasta pitkälle sisämaahan aina Ylitorniolle asti. Normaalioloissa Tornion rajanylityspaikalla ei ole lainkaan rajavartiolaitoksen henkilökuntaa, koska ihmiset saavat liikkua vapaasti. Valtakunnanraja ei kuitenkaan ole autio ja tyhjä, sillä tulli valvoo siellä tavaraliikennettä.

Itärajalta tulevat rajavartijat ovat Tornion-komennuksella mielellään, jopa monta kertaa. Mukavaa vaihtelua, vaikka ajomatka kestääkin kymmenen tuntia.

– Tämä on ihan loistava näkökulma rajavartijan työhön, sanoo Mättö.

Rajavartijat ovat etulinjassa taistelemassa näkymätöntä ja mahdollisesti vaarallista vihollista – koronavirusta – vastaan. Tilannetta ei kuitenkaan pelätä.

– Kun asiakkaan nenä vuotaa tai häntä yskittää, niin kyllä mietin, josko tässä on nyt koronasta kyse, sanoo Mättö.

Rajavartijoilla on kuitenkin mennyt hyvin viruksen kanssa, turvatoimet ovat onnistuneet suojaamaan heitä.

– Kaksi rajavartijaa on käynyt koronatestissä, mutta molemmat olivat negatiivisia, kertoo Jutila.

Antti Jutila myöntääkin olevansa hieman hämmästynyt siitä, kuinka hyvin kaikki on sujunut niin viruksen kuin kansalaistenkin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat