Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Liike Nyt jyräsi vanhat puolueet Keski-Karjalassa – vei ääniä erityisesti kokoomukselta: "Olihan tämä yllätys"

1:07

Pohjois-Karjalan erikoisin vaalitulos kirjattiin Keski-Karjalassa Kiteellä ja Tohmajärvellä. Molemmissa Liike Nyt otti merkittävän siivun poliittisesta vallasta. Kiteen kaupunginvaltuustoon Liike Nyt sai peräti viisi paikkaa ja Tohmajärven kunnanvaltuustoon kolme paikkaa.

Tohmajärvellä kunnan selkeä ääniharava oli Liike Nytin Jarmo Hasunenlähes sadalla äänellä. Kaikkiaan puolue otti 11 prosenttia kunnassa annetuista äänistä. Keskusta menetti perinteisellä kannatusalueellaan kolme paikkaa.

– Olihan tämä yllätys. Siinä olisi voinut käydä myös aivan toisin, mutta nyt tämä kääntyi näin, hämmästeli maanviljelijä Hasunen äänisaalistaan iltapäivällä traktorin ohjaamossa.

Pitäisi näkyä myös päätöksenteossa

Liike Nytin tulos oli Keski-Karjalassa yllätys myös siksi, että ehdokasasettelu tapahtui aivan viime tipassa ja kampanja-aika jäi lyhyeksi. Puolueen ehdokkaat korostivat yhteistyön tarvetta ja eripuran unohtamista. Vaalitulos kielii kyllästymisestä entiseen poliittiseen toimintamalliin.

Hasunen odottaa, että äänestäjien antama valtakirja myös näkyy päätöksenteossa.

– Itse en ole rynnimässä esimerkiksi valtuuston puheenjohtajaksi, mutta meillä on siihen hyvä ehdokas Sampo Rauma. Siinä on oksat pois ja osa runkoakin, kun Sampo ryhtyy töihin.

Hasunen ennakoi, että Tohmajärven ja Kiteen yhteistyölle, ja pitkällä tähtäyksellä jopa kuntaliitokselle voisi nyt löytyä eväitä, kun uudet poliittiset ryhmät ovat vahvasti mukana molemmissa kunnissa.

Kiteellä Liike Nyt vei äänestäjiä erityisesti kokoomukselta, joka menetti kolme paikkaa. Myös perussuomalaiset ja keskusta menettivät paikkoja.

Keski-Karjalaan myös kuuluvassa Rääkkylän kunnassa puolestaan siniset saavutti vaalivoiton, kun puoleen valtakunnallinen puheenjohtaja ja entinen kansanedustaja Kari Kulmala oli äänikuningas peräti 117 äänellä. Sillä irtosi pikkukunnan valtuustoon kolme paikkaa.

Vihreät romahtivat Joensuussa

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen äänimäärä supistui dramaattisesti kuntavaaleissa. Vuonna 2017 Mikkonen oli Joensuussa puolueensa tähti ja keräsi lähes 1500 äänellään vihreille ison valtuustoryhmän. Nyt ääniä tuli 510, vain kolmannes edellisvaaleista, ja puolue menetti kaksi valtuustopaikkaa.

Valtakunnan tuloksesta poiketen keskusta sai Joensuun kaupunginvaltuustoon yhden lisäpaikan. Puolue on yrittänyt saada jalansijaa isoissa maakuntakeskuksissa ja seutukuntien kehyskaupungeissa.

Joensuun valtuustoon tuli uutena ryhmänä myös Liike Nyt yhden valtuutetun voimin. Joensuun suurin vaalivoittaja oli kuitenkin perussuomalaiset kolmella lisäpaikalla.

3:39
Katso video Pohjois-Karjalasta: Suurimmat voittajat oli perussuomalaiset ja Liike Nyt – alhaista äänestysprosenttia harmitellaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja