Liiga-valmentajista joka kolmas saanut potkut – korvaajissa vain yksi superonnistuja, yksi suoriutunut edeltäjäänsäkin heikommin

Ilves-luotsi Jouko Myrrä joukkueen petrauksesta:"Arjen laatu saatu nousemaan" 3:27
Videolla Jouko Myrrä perkaa Ilveksen tilannetta maaottelutauon jälkeen marraskuussa.

Jukurien Pekka Kangasalustasta tuli maanantaina viides tällä kaudella potkut saanut jääkiekon Liiga-joukkueen päävalmentaja.

Jukurit-johto jaksoi katsella joukkueen esityksiä 37 ottelun verran, kunnes päätti vaihtaa Kangasalustan Marko Kauppiseen, joka oli jo aiemmin tehnyt sopimuksen Jukurien valmentamisesta ensi kaudella.

Kangasalustan johtaman joukkueen saldo 37 ottelusta oli 11 voittoa ja 26 tappiota, joista kertyi 35 pistettä. Ottelukohtaiseksi pistekertymäksi tuli noin 0,9 pistettä ottelussa. Saldo riittää tällä hetkellä Liigan 13. sijaan.

Kangasalustan potkujen myötä jo joka kolmas jääkiekkoliigan joukkue on vaihtanut valmentajaa tällä kaudella. MTV Urheilu selvitti, miten seurat ovat onnistuneet valmentajanvaihdoksissa, ja minkälainen vaikutus uusilla valmentajilla on ollut joukkueiden esityksiin jäällä.

Tilastoista selviää, että yksi seuroista osui kultasuoneen, toinen voi myös onnitella itseään onnistumisesta, kahden muun kohdalla on menty enemmän tai vähemmän metsään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ilves reagoi nopeasti ja onnistui

Ensimmäisenä valmentajaa vaihtoi kuluvalla kaudella Tampereen Ilves. Kauden ennakkoarvioissa jopa kärkikahinoihin nostettu joukkue konttasi päävalmentaja Karri Kiven johdolla kauden ensimmäiset seitsemän ottelua, joista se voitti vain yhden. Tämä riitti Ilves-johdolle, joka vapautti Kiven tehtävistään 30. syyskuuta. Johtoon astui Kiven apuvalmentajana toiminut Jouko Myrrä, ja kuin taikaiskusta joukkueen kurssi kääntyi heti ensimmäisissä otteluissa.

Kun Kiven Ilves ehti kerätä seitsemässä ottelussaan kolme pistettä yhdestä voitosta, eli noin 0,4 pistettä ottelua kohden, on Myrrä lietsonut joukkueensa uskomattomaan lentoon. Myrrän Ilves on kerännyt 29 ottelusta 66 pistettä eli noin 2,3 pistettä ottelua kohden. Joukkue on jäänyt Myrrän valmennuskaudella täysin ilman pisteitä ainoastaan viidessä ottelussa. Parempaan on pystynyt ainoastaan Kärpät, joka on kerännyt samassa ajassa 28 ottelusta noin 2,4 pistettä ottelua kohden.

TPS:n konttaus jatkuu uuden valmentajan johdolla

TPS:n Kalle Kaskisen potkuja odoteltiin pitkin alkukautta, kun hintavan joukkueen peliesitykset eivät vastanneet odotuksia. Lopulta TPS teki ratkaisunsa 1. marraskuuta 17 pelatun ottelun jälkeen.

Potkut tulivat dramaattisella tavalla, kun joukkue oli jo ehtinyt matkustaa Kaskisen johdolla vierasotteluun Jyväskylään. Ennen ottelua johto ilmoitti Kaskiselle potkuista. Tilalle palkattiin Jyväskylän oma poika Marko Virtanen.

Virtasen pikakomennus vaihtoaitioon ei auttanut, vaan joukkue hävisi Jypille lukemin 6-3. Kovin paljon paremmin ei ole mennyt sen jälkeenkään. TPS keräsi Kaskisen aikana 17 ottelussaan 14 pistettä eli noin 0,8 pistettä ottelua kohden. Virtasen saldo niin ikään 17 ottelussa on vain aavistuksen parempi: 17 ottelua, 16 pistettä, noin 0,9 pistettä ottelua kohden. Ensi kaudeksi TPS on jo kiinnittänyt alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta tällä kaudella valmentaneen Raimo Helmisen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaasassa tykästyttiin Dufvaan

Seuraavana päävalmentajansa työt päätti Vaasan Sport. Sarjataulukon häntäpäähän jämähtänyt joukkue vapautti Ari-Pekka Pajuluoman 23. marraskuuta, kun otteluita oli takana 22. Korvaajaksi löytyi kokenut kettu, alkukauden Puolassa valmentanut Risto Dufva. Sportissa tehtiin päätös, jota seurassa tuskin on kaduttu.

Pajuluoman Sport oli ehtinyt kerätä pelaamistaan otteluista vain kolme voittoa varsinaisella peliajalla ja yhden jatkoajalla. Pisteitä oli sarjataulukossa 15, noin 0,7 pistettä ottelua kohden. Dufva käänsi joukkueen kurssin lähes välittömästi. Ensimmäisessä ottelussa joukkue vielä hävisi HIFK:lle, mutta sen jälkeen voittoja on tullut tasaiseen tahtiin. Dufvan Sport on 13 ottelussa saalistanut 19 pistettä, mikä tekee noin 1,5 pistettä ottelua kohden. Tilastojen valossa joukkueen tahti on parantunut huimasti Pajuluoman aikoihin verrattuna.

Joukkueen sijoitus sarjataulukossa ei kohentuneista otteista huolimatta ole parantunut. Tästä huolimatta Vaasassa tykästyttiin Dufvaan siinä määrin, että aluksi vain loppukauden sopimuksella kiinnitetylle valmentajalle sorvattiin jo joulukuussa myös ensi kautta koskeva sopimus.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pelicans otti takapakkia

Vuoden 2019 puolella valmentajaa ehti vaihtaa vielä Pelicans. Tilastojen valossa Pelicansin tekemä liike on ollut tämän kauden Liiga-potkuista epäonnistunein.

Ville Nieminen väistyi päävalmentajan paikalta 25 pelatun ottelun jälkeen 30. marraskuuta. Viimeinen pisara Pelicans-johdolle oli edellisenä päivänä kärsitty 1–6-kotitappio HPK:lle. Niemisen tilalle nousi tämän valmennusryhmään kuulunut Jesse Welling.

Wellingin kausi Pelicansin peräsimessä alkoi, kuten Niemisen päättyi: kolmella tappiolla. Suurta piristymistä ei ole tapahtunut tuon jälkeenkään, ja Wellingin Pelicansin ottelukohtainen saldo on 11 pelatun ottelun jälkeen jopa Niemisen alkukautta heikompi.

Pelicans keräsi Niemisen johdolla alkukauden 25 ottelusta 28 pistettä eli noin 1,1 pistettä ottelua kohden. Wellingin noustua johtoon joukkue on onnistunut keräämään 11 ottelusta 10 pistettä, mikä tekee saldoksi noin 0,9 pistettä ottelua kohden.

Miten käy Kauppisen?

Jukurien tekemän ratkaisun järkevyyttä voidaan arvioida vasta kauden jälkeen.

Varmaa on se, että Kauppisella riittää työsarkaa. Alkukaudesta pudotupelipaikassa kiinni ollut joukkue on valahtanut jo alemmankin pudotuspeliviivan alapuolelle. Matkaa kymmenettä sijaa hallussaan pitävään KalPaan on jo kahdeksan pistettä.

Jos paikka pudotuspeleissä jää haaveeksi, voi Jukurit-johto perustella vaihdosta ensi kauteen valmistatumisella.

Lue myös:

    Uusimmat