Liiankin yksinkertainen kikka paljastaa viestien arkaluontoisen sisällön – harkitse tarkkaan, ennen kuin lähetät tällaisia viestejä!

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä syy!

Henkilötietojen tai muun arkaluontoisen sisällön salaaminen ei ole välttämättä onnistunut niin hyvin kuin olet luullut.

Oletko joskus ladannut sosiaaliseen mediaan kuvan, jossa on alunperin näkynyt esimerkiksi henkilötunnuksesi, mutta olet sutannut sen yli kuvanmuokkausohjelmassa "mustalla tussilla"? Tai lähettänyt eteenpäin tekstiviestinä kuvan, josta olet yliviivannut joitain tietoja?

Salaus ei välttämättä toimi niin hyvin kuin luulisit, sillä kuvanmuokkausohjelmalla tummennetut kohdat saattaa saada helposti jälleen näkyville, kirjoittaa New York Post.

TikTokiin ladatulla videolla osoitetaan, miten helposti tummennus haalenee, lisäämällä kuvan valotusta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Näin helposti tiedot sai kaivettua esiin

TikTok-videon kommenteissa todetaan, että yksi kerros puhelimen kuvanmuokkausohjelman yliviivaustussilla ei riitä mihinkään, mutta jos tekstiä jaksaa sutata useamman kerroksen, ei muokkausohjelmalla saa paljastettua tietoja, vaikka kuvan valotusta muokkaisi kuinka.

MTV testasi keksityn tilinumeron, käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla, kuinka paljon kuvanmuokkaus todella paljastaa tummennettua tekstiä.

Salattavaksi haluttujen tekstinpätkien päälle vedettiin neljä kerrosta tummennusta, mutta jo pelkästään valotusta lisäämällä numerosarjat paljastuivat täysin.

Oikeasti arkaluontoista tai tärkeitä henkilötietoja paljastavaa informaatiota ei siis missään nimessä kannata salata näin yksinkertaisella keinolla. Kannattaa todella pohtia, olisiko syytä olla ylipäätään jakamatta mitään sellaisia kuvia, jotka sisältävät arkaluontoista sisältöä. 

Katso myös: Tietoturva kuntoon näillä viidellä helpolla vinkillä

Tietoturva kuntoon näillä viidellä helpolla vinkillä 0:40
Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Helinä Turunen kertoo, millaisia toimenpiteitä verkossa liikkumisen turvaamiseksi ja oman tietoturvan parantamiseksi on hyvä tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat