Liian kovat nopeudet ja turhat riskit koituvat motoristien kuolemaksi

Moottoripyöräilijöiden turvallisuus on parantunut pitkällä aikavälillä, mutta viime vuoden aikana liikennekuolemissa oli kasvua, kertoo Liikenneturva.

Liikenneturva painottaa omien valintojen ja ennakoinnin tärkeyttä moottoripyöräilijöiden liikenneturvallisuuden parantamisessa.

Moottoripyöräilijöiden liikennekuolemien määrä on laskenut lähes viidenneksellä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Loukkaantuneiden määrä on laskenut lähes kolmanneksella.

Turvallisuustilanne on parantunut pitkällä aikavälillä, mutta viime vuonna moottoripyöräilijöiden liikennekuolemat lisääntyivät hieman. Ennakkotietojen mukaan viime vuonna tieliikenteessä menehtyi 20 motoristia ja loukkaantui 490.

– Moottoripyöräkanta on käytännössä kasvanut koko ajan 1990-luvun lopusta lähtien. Samanaikaisesti moottoripyöräilijöiden turvallisuus on parantunut. Omat valinnat ovat tärkeä osa motoristin turvallisuutta ja omaa liikenneturvallisuutta voi turvallisilla valinnoilla aina kehittää. Riippumatta siitä, kuinka taitava tai kokenut kuljettaja kokee olevansa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo kertoo.

motoristien kuolemat
Liikaa vauhtia, liikaa riskejä

Liikenneturvan ja Suomen Motoristit ry:n (SMOTO) tekemässä, moottoripyöräharrastajille suunnatussa kyselyssä neljä viidestä motoristista kertoi ajaneensa kaarteeseen niin suurella nopeudella, että tiellä pysyminen on ollut vaikeaa.

Lähes jokainen tunnusti myös, että nopeusrajoitusta maantiellä on joskus tullut rikottua.

– Vakavat moottoripyöräonnettomuudet ovat edelleen pääosin yksittäisonnettomuuksia ja ne tapahtuvat miehille. Turha riskinotto ja tilanteeseen sopimaton nopeus näkyy edelleen onnettomuuksien taustalla, Vuoristo sanoo.

Viimeisen kolmen vuoden aikana seitsemän kymmenestä kuoleman vaatineesta ja puolet loukkaantumiseen johtaneesta onnettomuudesta on tapahtunut taajaman ulkopuolella. Iso osa näistä onnettomuuksista oli ulosajoja. Kaikista moottoripyörällä kuolleista joka viides ja loukkaantuneista 42 prosenttia oli 15–24-vuotiaita.

Vakavasti loukkaantuneiden määrä on virallisissa onnettomuustilastoissa nyt ensimmäistä kertaa. Vuonna 2014 vakavasti loukkaantuneita moottoripyöräilijöitä oli yhteensä 75.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat