Lihottavatko perunat? Varo tätä kaloriansaa – jopa 600 kilokalorin ero

Perunat voivat tutkitusti olla osa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota - jos valmistat ne oikealla tavalla.

Peruna on suomalaisille perusruokaa, jota syödään niin arkena kuin juhlanakin. Monet painonpudottajat ovat kavahtaneet perunoiden syömistä, koska niitä on yleisesti pidetty lihottavina. Syksyllä 2011 Penssylvanian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan perunaa voisi kuitenkin kutsua jopa superruoaksi. Kaksi annosta perunoita päivässä laskee nimittäin tutkijoiden mukaan verenpainetta ja mikä parasta, perunat eivät tutkijoiden mukaan liity millään tapaa suoraan lihomiseen.

Vitamiineja ja hivenaineita

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan peruna on monipuolinen, niukkaenerginen ja edullinen peruselintarvike. Sata grammaa keitettyä perunaa sisältää energiaa 76 kilokaloria ja rasvaa vain 0,2 g. Keskikokoinen peruna painaa noin 60 grammaa. Tuoreesta perunasta liki kolmannes on kuivia ainesosia, pääasiassa tärkkelystä, ja muu osa on vettä. Perunasta saakin runsaasti hiilihydraatteja, mutta vähemmän energiaa kuin samasta määrästä pastaa tai riisiä. Lisäksi perunasta saa muun muassa C- ja B-vitamiinejasekä hiven- ja kivennäisaineita. Vierasaineita peruna sisältää vain vähän.

Peruna ei lihota, mutta valmistustavalla on väliä

Perunat eivät siis itsessään ole sen lihottavampaa ruokaa kuin mikään muukaan peruselintarvike. Perunasta saa toki tekemällä tehtyä epäterveellistä, jos sen nauttii esimerkiksi friteerattuna.

150 gramman annos perunaa eri muodoissa voi sisältää 105–790 kilokaloria energiaa, vaihdellen valmistustavan, lähinnä rasvan määrän mukaan:

Keitetyt perunat: 105 kcal
Kuminaperunat, sivelty ruokaöljyllä: 125 kcal
Perunasose: 125 kcal
Uuniperuna, kermaviilitäyte: 125 kcal
Perunagratiini: 205 kcal
Paistetut perunat: 205 kcal
Perunasalaatti, majoneesi/kevytkermakastike: 280 kcal
Ranskalaiset perunat: 360 kcal
Perunalastut: 790 kcal

Myös perunan jäähdytyksellä voi tutkimusten mukaan olla väliä sen terveellisyyteen. Kun perunan annetaan jäähtyä keittämisen jälkeen, muuttuu osa tärkkelyksestä resistentiksi ja samalla perunan glykeeminen indeksi alenee. Näin ollen peruna on luonnollisesti makea, mutta ei kuitenkaan aiheuta lihomiseen yhdistettyjä verensokeripiikkejä.

Lähteet: Evira, Fitnea

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat