Perunat voivat tutkitusti olla osa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.
Peruna on suomalaisille perusruokaa, jota syödään niin arkena kuin juhlanakin. Monet painonpudottajat ovat kavahtaneet perunoiden syömistä, koska niitä on yleisesti pidetty lihottavina. Syksyllä 2011 Penssylvanian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan perunaa voisi kuitenkin kutsua jopa superruoaksi. Kaksi annosta perunoita päivässä laskee nimittäin tutkijoiden mukaan verenpainetta ja mikä parasta, perunat eivät tutkijoiden mukaan liity millään tapaa suoraan lihomiseen.
Vitamiineja ja hivenaineita
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan peruna on monipuolinen, niukkaenerginen ja edullinen peruselintarvike. Sata grammaa keitettyä perunaa sisältää energiaa 76 kilokaloria ja rasvaa vain 0,2 g. Keskikokoinen peruna painaa noin 60 grammaa. Tuoreesta perunasta liki kolmannes on kuivia ainesosia, pääasiassa tärkkelystä, ja muu osa on vettä. Perunasta saakin runsaasti hiilihydraatteja, mutta vähemmän energiaa kuin samasta määrästä pastaa tai riisiä. Lisäksi perunasta saa muun muassa C- ja B-vitamiinejasekä hiven- ja kivennäisaineita. Vierasaineita peruna sisältää vain vähän.
Peruna ei lihota, mutta valmistustavalla on väliä
Perunat eivät siis itsessään ole sen lihottavampaa ruokaa kuin mikään muukaan peruselintarvike. Perunasta saa toki tekemällä tehtyä epäterveellistä, jos sen nauttii esimerkiksi friteerattuna.
150 gramman annos perunaa eri muodoissa voi sisältää 105–790 kilokaloria energiaa, vaihdellen valmistustavan, lähinnä rasvan määrän mukaan:
Keitetyt perunat: 105 kcal
