Lihominen johtuu omista toimista eikä perimästä – geenien takia jotkut kuitenkin lihovat ”sairaammin”

Helsingin yliopistossa ensi perjantaina tarkistettava väitöstutkimus osoittaa, että lihominen johtuu omista toimista. Perimä kuitenkin määrää, kuka lihoo ”terveellisemmin” ja kuka ”sairaammin”.

LL Sini Heinonen selvitti tutkimuksessaan rasvakudoksen varhaisia aineenvaihduntamuutoksia ja insuliiniresistenssiä (insuliinin tehon heikkenemistä kudoksissa) nuorilla, terveillä kaksosilla. Tutkimuksen perusteella lihavuus näyttää olevan yhteydessä solujen energiatehtaiden eli mitokondrioiden toiminnan häiriintymiseen rasvakudoksessa.

– Muutoksia tutkittiin harvinaisten identtisten mutta eripainoisten kaksosten avulla. Kaksosasetelmassa voitiin ainutlaatuisesti kontrolloida geneettinen tausta, ikä, sukupuoli ja aikaiset rasvakudokseen vaikuttavat ympäristötekijät ja näin erottaa hankitut ja periytyvät syyt lihavuuden aiheuttamien ongelmien synnyssä, Heinonen sanoo.

Muutokset geenien ilmenemisessä, mitokondrioissa ja aineenvaihdunnassa johtuivat hankitusta lihavuudesta eivätkä geneettisistä tekijöistä.

Geneettistä näyttää kuitenkin olevan se, miten keho reagoi lihomiseen. Osa kaksosista kasvatti lihoessaan rasvasolun kokoa, toiset taas pystyivät lisäämään koon lisäksi rasvasolujensa määrää.

– Suuri rasvasolun koko ja vähäinen kyky lisätä niiden lukumäärää rasvakudoksessa näyttää aiheuttavan rasvan kertymistä maksaan ja muualle sisäelimiin.

Väitöskirjan tuloksissa todetaankin, että on olemassa kaksi lihavuuden ryhmää. ”Terveillä” lihavilla, joilla on hyvä rasvakudoksen laajenemiskyky ja vain vähän rasvaa maksassa, mitokondrioiden toiminta säilyi paremmin, ja he olivat suojatumpia lihavuuden aiheuttamia ongelmia vastaan.

– On mahdollista, että maksan rasvapitoisuuden perusteella voitaisiin tunnistaa ne lihavat henkilöt, jotka ovat erityisen alttiita lihomisen aiheuttamille komplikaatioille ja insuliiniresistenssille, Heinonen toteaa.

Lihavuuteen liittyviä metabolisia häiriöitä voitaisiin kenties ehkäistä tehostamalla mitokondrioiden toimintaa tai lisäämällä niiden määrää rasvakudoksessa.

Heinosen väitöskirja tarkastetaan ensi perjantaina.

Lähde: STT/Helsingin yliopisto

Onko ylipaino omaa syytä?

Vatsaelinkirurgian dosentti ja ylilääkäri Timo Heikkinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi ylipainoisten ihmisten määrä on kasvanut. 

Onko lihavuus omaa syytä? 3:13

Lue myös:

    Uusimmat