Lihavuusleikkaus voi vähentää työpoissaoloja

Lihavuusleikkaukset parantavat terveyttä ja elämää monella tapaa. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella tämä näkyy myös työpaikalla.

Tulosten mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden poissaolot vähenivät ja työskentely helpottui. Havainto koski etenkin potilaita, joiden fyysinen toimintakyky ja mieliala paranivat huomattavasti leikkauksen jälkeen. Vaikutus oli sitä suurempi, mitä enemmän potilas laihtui leikkauksella.

Tutkimukseen osallistui 2 000 keskimäärin 45-vuotiasta lihavuusleikkaukseen ohjattua miestä ja naista. Osallistujista runsaat 1 200 oli työelämässä. Leikkausta seuraavien kolmen vuoden aikana potilaat laihtuivat keskimäärin kolmanneksen painostaan. Lihavuusleikkaus ei vaikuttanut potilaiden työllisyyteen.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa.

Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat