Lihavuus lisää monihermosairauden riskiä

Diabetes on tunnettu monihermosairauden eli polyneuropatian riskitekijä, mutta sille altistaa myös lihavuus. Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että lihavuuteen liittyy sairastumisriski riippumatta siitä, sairastaako potilas diabetesta.

Monihermosairaus on muun muassa tuntohäiriöitä ja lihasten heikkoutta erityisesti raajojen kärkiosissa aiheuttava, yleensä symmetrinen ääreishermojen tai autonomisen hermoston sairaus.

Nyt JAMA Neurology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin metabolisen oireyhtymän eri osatekijöiden vaikutuksia monihermosairauden riskiin. Tätä varten tutkittiin 102 lihavan ja 53 normaalipainoisen potilaan hermoston toimintaa. Lihavista noin kolmanneksella oli diabetes ja vajaalla kolmanneksella esidiabetes, loppujen glukoosiaineenvaihdunta oli normaalia.

Tutkimusten perusteella monihermosairautta poti neljä prosenttia normaalipainoisista ja 11 prosenttia lihavista, joiden glukoositasot olivat kunnossa. Esidiabetesta potevilla lihavilla monihermosairaus oli jo 29 prosentilla ja diabetesta potevilla 35 prosentilla.

Myös korkeampi ikä ja suurempi vyötärön ympärys liittyivät suurempaan monihermosairauden riskiin. Yhteys ei kuitenkaan ollut kovin voimakas. Korkea verenpaine tai kolesteroli eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat lihavuuden osuuteen monihermosairauden synnyssä. Merkittävää on, että lihavuuteen liittyvä sairastumisriski havaitaan myös potilailla, joilla ei ole diabetesta tai lievempää glukoosiaineenvaihdunnan häiriötä. Näin ollen laihduttaminen voisi todennäköisesti ehkäistä myös monihermosairauksia.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja