Liettuassa äänestetään presidentistä – köyhyys ja epätasa-arvo teemoina, nuoret kannattavat seksuaalivähemmistöjä tukevaa ehdokasta

Paikallinen politiikan tutkija arvioi liettualaisten kaipaavan sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Liettuassa käydään tänään presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Köyhyys ja palkkaepätasa-arvo ovat nousseet vaalien kärkiaiheiksi.

Yhdeksän ehdokasta kisaa paikasta istuvan presidentin Dalia Grybauskaiten seuraajana. Kyselyiden mukaan vain kolmella heistä on todellisia mahdollisuuksia.

Vahvimmilla olevat ehdokkaat ovat Liettuan pääministeri Saulius Skvernelis, konservatiivien tukema entinen valtionvarainministeri Ingrida Simonyte ja riippumaton taloustieteilijä Gitanas Nauseda.

Kenenkään ei uskota saavan yli puolta äänistä, joten vaalissa tarvittaneen toinen kierros. Siinä vastakkain ovat kaksi eniten ääniä saanutta.

Liettuan köyhyys on johtanut jyrkkään asukasmäärän laskuun, kun ihmisiä on muuttanut joukoittain Länsi-Eurooppaan paremman elämän toivossa.

Äskettäisen EU-raportin mukaan miltei 30:tä prosenttia liettualaisista uhkaa köyhyys tai syrjäytyminen. Riski on suurin maaseudulla.

– Kansalaiset kaipaavat sosiaalista oikeudenmukaisuutta, sanoo vilnalaista politiikan tutkimuksen instituuttia edustava Donatas Puslys.

Hänen mukaansa ihmiset etsivät ehdokasta, joka pystyy sovittelemaan vastakkaisten leirien välillä.

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kannattava Simonyte nuorten suosiossa

Kaikki kolme pääehdokasta laskevat itsensä keskustaoikeistolaisiksi ja kannattavat EU- ja Nato-jäsenyyksiä suojamuurina Venäjää vastaan.

Taloustieteilijä Ingrida Simonyte nousi parlamenttiin vuonna 2016. Hän on ehdokkaista sosiaalisesti liberaalein ja tukee esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Hänen kannattajiinsa kuuluu nuoria, kaupunkilaisia ja liberaaleja äänestäjiä.

Simonyte voitti konservatiivisen Kotimaan liitto – Liettuan kristillisdemokraatit -puolueen esivaalit viime vuonna ja on sen ehdokkaana, mutta ei ole puolueen jäsen.

Maailmanlaajuisen talouskriisin aikana vuonna 2009 Simonyte sai tehtäväkseen valvoa säästöpolitiikan toteutumista. Tämän seurauksena Simonyteä kritisoitiin julkisen sektorin palkkojen ja valtion eläkkeiden leikkaamisesta.

Hänen kannattajiensa mukaan toiminta kuitenkin auttoi taloutta kääntymään jälleen nousuun seuraavana vuonna.

Skvernelis lupaa taistella korruptiota ja köyhyyttä vastaan

Poliisivoimissa uraa luonut Saulius Skvernelis on saanut kiitosta laajoista uudistuksista, jotka liittyvät korruptioon ja tieliikenneturvallisuuteen.

Skvernelis aloitti poliittisen uransa vuonna 2014 sisäministeriössä. Hänet valittiin pääministeriksi keskustaoikeistolaisen Talonpoikien ja vihreiden liiton listalta, mutta hän ei muodollisesti kuulu puolueeseen.

Skvernelis esittää itsensä vaihtoehtona poliittisille ja liike-elämään kuuluville eliiteille. Hän on suosittu maaseudulla ja vanhempien äänestäjien keskuudessa.

Mies on luvannut jatkaa taistelua korruptiota ja köyhyyttä vastaan, mutta hänen pitkäaikainen vihanpitonsa istuvan presidentin ja joiden toimittajien kanssa on saanut kriitikot epäilemään hänen sopivuuttaan valtionpäämieheksi.

Maltillinen Nauseda nousi pankkialalta politiikkaan

Gitanas Nauseda on poliittinen tulokas, joka on viettänyt suurimman osan urastaan pankkialalla. Viime vuosikymmenen aikana hän on kommentoinut talousasioita julkisuudessa maltilliseen sävyyn.

Mikään suurista puolueista ei tue Nausedaa, mutta hänellä on muun muassa entisen presidentin Valdas Adamkusin tuki.

Kannattajat pitävät häntä raikkaana vaihtoehtona, jolla on älyllistä kapasiteettiä presidentin tehtävään, mutta kriitikoiden mielestä hän on kaksinaamainen ja isojen yritysten palveluksessa.

Vaalien mahdollinen toinen kierros odotetaan käytävän 26. toukokuuta eli samaan aikaan europarlamenttivaalien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat