Libyan konfliktin osapuolten määrä allekirjoittaa tulitaukosopimus tänään Moskovassa – ei varmuutta, suostuvatko johtajat tapaamaan toisiaan

Mattarella: Olot Libyan pakolaisleireillä kammottavat 2:07
Libyan pakolaistilanne on puhuttanut viime vuosina.

Hauras tulitauko astui voimaan eilen.

Libyan konfliktin osapuolten on määrä allekirjoittaa tulitaukosopimus tänään Moskovassa, kertoo Libyan korkea-arvoinen viranomaislähde.

Sekä kansainvälisesti tunnustetun GNA-hallinnon johtajan Fayez al-Sarrajin että sotapäällikkö Khalifa Haftarin on tarkoitus matkustaa Venäjälle.

Libyan valtiollisen neuvoston puhemies Khaled al-Mechri kommentoi asiaa libyalaiselle televisiokanavalle. Hänen mukaansa sopimuksen allekirjoittaminen raivaa tietä poliittisen prosessin elvyttämiselle.

Venäjän edustajan Lev Dengovin mukaan osapuolten on määriteltävä Venäjälle "Libyan ratkaisun ehdot, jotka sisältävät myös mahdollisuuden allekirjoittaa sopimus tulitauosta ja sen yksityiskohdista".

Dengov ei vielä tiennyt, suostuvatko johtajat tapaamaan toisiaan. Venäläisen uutistoimisto Ria Novostin tietojen mukaan Haftar olisi jo saapunut Moskovaan.

Venäjä ja Turkki välittäjinä

Libyan hauras tulitauko tuli voimaan eilen, ja jo samana päivänä osapuolet syyttelivät toisiaan sen rikkomisesta. Tulitauon on määrä päättää yhdeksän kuukautta jatkuneet taistelut GNA-hallinnon ja sotapäällikkö Haftarin joukkojen välillä.

GNA-hallinnon al-Sarraj kutsui sovittelevassa televisiopuheessaan libyalaisia kääntämään uuden sivun ja siirtymään kohti rauhaa ja vakautta.

Haftar aloitti huhtikuussa hyökkäyksensä pääkaupunki Tripolin valtaamiseksi, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut. Haftarin joukkojen hallussa on kuitenkin käytännössä koko Libyan itä- ja eteläosa.

Viikko sitten Haftarin joukot saivat haltuunsa strategisesti tärkeän Syrtin satamakaupungin.

Turkki lähetti äskettäin joukkoja Libyaan GNA-hallinnon tueksi. Venäjän taas on sanottu tukevan Haftaria, mutta Venäjä on tämän kiistänyt. Tulitaukoa ehdottivat Venäjä ja Turkki.

Libya on kärsinyt aseellisten ryhmien yhteenotoista sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafin hallinto kukistettiin 2011 kansannousussa.

Lue myös:

    Uusimmat