Libanonin tulliviranomaiset vaativat Beirutin räjähdyksen aiheuttaneen kemikaalilastin poistoa vuosien ajan – aineen väitetään olevan hylätystä rahtilaivasta

Räjähdys kylvi laajaa tuhoa Beirutissa 0:45
Katso myös video: tällaista tuhoa räjähdys kylvi Beirutissa.

Pelastus- ja raivaustyöt jatkuvat samalla kun kymmenet ovat vielä onnettomuuden jälkeen kateissa. 

Ainakin 135 ihmistä on kuollut Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistai-iltana tapahtuneessa räjähdyksessä. Asiasta kertoi maan terveysministeri Hamad Hassan muun muassa televisiokanava CNN:n mukaan.

Lisäksi yli 5 000 ihmistä on haavoittunut onnettomuudessa. Uhrilukujen pelätään vielä nousevan, sillä pelastus- ja raivaustyöt ovat yhä käynnissä kaupungissa, ja kymmeniä ihmisiä on vielä kateissa.

Paikalliset viranomaiset ovat arvioineet, että räjähdys jätti kodittomaksi ainakin 300 000 ihmistä ja aineelliset vahingot ovat useita miljardeja dollareita.

Valtavan räjähdyksen aiheutti keskiviikon arvioiden mukaan satamassa syttynyt tulipalo, joka sytytti toisessa varastorakennuksessa säilötyn ammoniumnitraatin.

Libanonin pääministeri Hassan Diab vahvisti onnettomuuden jälkeen, että satamassa säilöttiin valtavaa 2 750 tonnin ammoniumnitraattimäärää.

Viranomaiset varoittivat vaarallisesta aineesta vuosien ajan

Vahvistamattomien tietojen mukaan ammoniumnitraatti oli aikoinaan takavarikoitu satamaan tulleesta laivasta. New York Timesin mukaan venäläisomisteinen laiva oli tehnyt suunnittelemattoman pysähdyksen Beirutin satamaan vuonna 2013, ja talousongelmien vuoksi laivan miehistö lopulta hylkäsi laivan lasteineen.

Useille kansainvälisille medioille julki tulleiden asiakirjojen mukaan Libanonin tulliviranomaiset kirjoittivat tuomioistuimille ainakin kuusi kertaa vuosien 2014–2017 aikana satamaan jääneen vaarallisen lastin poistamisesta.

Viranomaiset ehdottivat muun muassa aineen poisvientiä maasta tai sen lahjoittamista maan armeijalle. Oikeuslaitos ei kuitenkaan koskaan vastannut tullille asiasta, mutta määräsi vaarallisen aineen siirtämistä sopivaan tilaan vartioituun säilytykseen.

Tulenarka aine siirrettiin myöhemmin laivasta varastorakennukseen, jossa valtava räjähdys tapahtui. Muun muassa BBC kertoi keskiviikkona, että sataman varastoinnista ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset oli asetettu kotiarestiin tuhoisan räjähdyksen tutkinnan vuoksi.

Myös Ranskassa on aloitettu tutkinta räjähdyksestä. Viranomaiset kertoivat keskiviikkona, että räjähdyksessä haavoittui tämän hetken tietojen mukaan yli 20 Ranskan kansalaista.



Lue myös:

    Uusimmat