Libanonilaisen kanssa elävä perussuomalaisten kansanedustaja: Perheenyhdistämisessä realismi voittaa rakkauden

Kansainvälisessä avioliitossa elävä perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen vaatii turvapaikan saaneelta riittävän korkeaa tulotasoa, jotta tämä voi saada perheensä Suomeen.

Hallituksen aikeissa on kiristää tuntuvasti perheenyhdistämisen kriteerejä. Esillä olleessa luonnoksessa edellytetään Suomessa oleskelevilta ulkomaalaisilta suomalaisten keskitulon ylittävää keskituloa.  

– Tässä taloudellisessa tilanteessa realismi voittaa rakkauden, ikävä kyllä, Raatikainen sanoo.

"Elinkustannukset katsoo enemmän rajoja"

Raatikainen itse avioitui libanonilaisen Stacy Makhoulin kanssa vuonna 2012. Pari asuu Helsingissä. Raatikainen on ammatiltaan rikosylikonstaapeli, mutta työskenteli tuolloin ulkomailla kriisinhallintatehtävissä.

Hänen kohdallaan ongelmia perheenyhdistämisen suhteen ei olisi ollut nyt esitetyn tulotason valossa.

– Ei se minua koske, vaikka olisin Suomessa normaalivirassa, mikä ei ole nyt mikään korkeimmin palkattu firma, Raatikainen viittaa poliisin työhönsä.

– Ymmärrän, että aletaan valittaa, että tässä tavallaan estetään rakastavaisia, naimisissa olevia yhdistymästä, kun ei ole tarpeeksi rahaa. Mutta toisaalta elinkustannukset katsoo enemmän rajoja, kun rakkaus ei katso mitään rajoja. Se on vähän kaksipiippuinen juttu, Raatikainen sanoo.

Raatikainen ehdottaa, että vaaditun tulotason alle jäävä Suomessa oleskeleva maahanmuuttaja voisi aluksi auttaa perhettään lähettämällä heille rahaa.

– Se, että hän lähettää rahaa esimerkiksi Pakistaniin tai maahan, missä elinkustannukset on pienet, niin esimerkiksi viidelläsadalla eurolla sen perheen elintaso nousee siellä ihan eri sfääreihin, Raatikainen toteaa.

Kansainvälinen poliisikokemus vaikuttaa

Raatikainen ei näe, että perheenyhdistämisen vaikeuttaminen hankaloittaisi kotouttamista. Hänen mukaansa niissä maissa, joissa perheenyhdistämisen kriteerit ovat tiukat, työllisyyserot kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä ovat pienemmät.

– Toiseksi, jos täällä on perhekunnittain tai sukukunnittain ihmisiä, niin auttaako se sitä kotoutumista vai tuleeko sitten se vaara, että se kulttuuri pyörii siinä omassa ympyrässä, eikä kotoutumisella ja kielitaidolla ole niin väliäkään. 

Raatikainen kannattaa kriteerien tiukentamista täysimääräisesti EU:n perheenyhdistämisdirektiivin sallimissa rajoissa. Hän myöntää olevansa maahanmuuttokriittinen tai omien sanojensa mukaan "maahanmuuttorealisti".

– En minä hirveän tunteella viitsi näitä asioita miettiä, että katsotaan faktat ja yritetään niiden perusteella tehdä johtopäätöksiä. Ehkä minä olen vähän suoraviivaisempi kuin monet täällä täällä [eduskunnassa]. Se johtuu ehkä tuosta kansainvälisestä poliisikokemuksesta, että ei ole hirveästi aikaa jäädä kaikkea vatvomaan, vaan päätökset pitää tehdä, Raatikainen sanoo. 

Hallituksen tiukempaa perheenyhdistämislinjaa vauhdittaa turvapaikanhakijoiden määrä, vaikka sen kiristämisestä on sovittu jo viime kevään hallitusneuvotteluissa. Tilannetta täytyy Raatikaisen mielestä tarkastella tämän päivän valossa.

– Se olisi toinen juttu, jos olisi työvoimapula ja homma pyörisi. Mikään ei estä meitä höllentämästä näitä tilanteen mukaan, Raatikainen toteaa. 

Korjattu klo 17.00 puolison nimen kirjoitusasu. 

Lue myös:

    Uusimmat