Lewis Hamilton otti Saudi-Arabiassa kantaa sorrettujen puolesta – Sebastian Vettel meni vieläkin pidemmälle: "Yritin löytää positiivisen tavan"

Lewis Hamilton ei koe oloaan mukavaksi Saudi-Arabiassa maan heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Myös Sebastian Vettel otti asioihin kantaa omalla tavallaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi viimeksi tänään kannanoton, jossa se patistaa F1-sarjaa esittämään tiukkoja vaatimuksia Saudi-Arabialle maan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi.

Kannanotossa mainitaan esimerkiksi, että F1:n olisi vaadittava muun muassa vangittuja toisinajattelijoita ja ihmisoikeusaktivisteja vapautettavaksi.

Hamilton on tullut viime vuosina tunnetuksi yhteiskunnallisista puheenvuoroistaan, ja hän esitti yhden sellaisen taas GP-viikonlopun aattona. Hamilton aikoo kilpailla Saudi-Arabiassa samalla kypärällä kuin kaksi viikkoa sitten Qatarissa. Sateenkaaren väreihin maalatulla kypärällään Hamilton haluaa osoittaa tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, jotka on ajettu niin Qatarissa kuin Saudi-Arabiassa ahtaalle.

– F1:llä on velvollisuus lisätä ihmisten tietoisuutta niistä ihmisoikeusongelmista, joita näissä maissa on, Hamilton sanoi Motorsportin mukaan.

Seitsenkertainen maailmanmestari kertoo saaneensa Saudi-Arabiassa lämpimän vastaanoton, mutta hän sanoo, "ettei koe maassa kilpailemista mukavaksi".

– En voi esittää tietäväni ja ymmärtäväni kaikkea sellaisista ihmisistä, jotka ovat kasvaneet täällä ja joihin tietyt säännöt vaikuttavat. Koenko oloni mukavaksi? En sanoisi niin, mutta ei ole minun päätökseni olla täällä. F1 on tehnyt päätöksen, ja riippumatta siitä, onko se oikein vai väärin, mielestäni on tärkeää lisätä tietoisuutta, kun nyt olemme täällä.

– Käytän samaa kypärää kuin Qatarissa, koska se (seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne) on ongelma. On asioita, joiden täytyy muuttua. Meidän lajimme täytyy tehdä nykyistä enemmän.

Vettel valitsi omaksi vaikuttamiskeinokseen järjestää GP-viikonlopun alla kartingtapahtuman paikallisille tytöille ja naisille.

– Mietin, mitä voisin tehdä. Kun puhumme tiettyjen maiden puutteista esimerkiksi ihmisoikeuksiin liittyen, huomio keskittyy yleensä negatiivisiin asioihin. Yritin löytää positiivisen tavan, joten järjestin Race For Women -kartingtapahtuman. Siellä oli seitsemän tai kahdeksan tyttöä ja naista. Se oli kiva tapahtuma, Vettel sanoi Motorsport Weekin mukaan.

– Yritin välittää heille joitain omia kokemuksiani elämästä ja kilparadoilta tehdäksemme jotain yhdessä ja kasvattaakseni heidän itseluottamustaan.

Naiset ovat saaneet ajaa Saudi-Arabiassa autoa vasta vuodesta 2018 lähtien.

– Jotkut heistä olivat innoissaan F1:stä, toiset eivät tienneet kilpa-autoilusta mitään ennen tätä. Se oli hyvä sekoitus ihmisiä erilaisista lähtökohdista. Heidän tarinansa ja positiivinen suhtautumisensa maan muutoksiin liittyen inspiroivat minua.

– Jos katsomme asiaa länsimaalaisesta tai eurooppalaisesta näkökulmasta käsin, vielä on paljon asioita, joiden pitäisi parantua ja joihin täytyy kiinnittää huomiota, mutta on yhtä lailla totta, että jotkut asiat ovat muuttumassa parempaan ja nämä ihmiset vaikuttavat siihen valtavasti.

– On vaikeaa tehdä täydellisiä johtopäätöksiä, kun vietämme kussakin maassa vain muutaman päivän, emmekä tiedä asioista ja ihmisistä kaikkea. Tämä oli minulle inspiroiva ja mahtava tapa oppia tuntemaan nämä naiset ja aloittaa viikonloppu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja