Leväkesä otti varaslähdön - Saaristomerellä jo runsaita leväkukintoja

Kesän leväkausi on alkanut tavanomaista aikaisemmin. Levähavaintoja on tehty niin avomerellä, rannikolla kuin järvilläkin.

Leväkesä alkoi etuajassa 1:38

– Vähän aikaisemmin on leväkesä lähtenyt käyntiin verrattuna pariin viime kesään. Esimerkiksi viime vuonna kukintakausi lähti käyntiin vasta elokuussa, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Heidi Hällfors.

Sisävesillä runsaita levien pintakukintoja on havaittu seitsemällä havaintopaikalla. Hieman sinilevää on havaittu 53 valtakunnallisella havaintopaikalla.

Osalla merialueista esiintyy jo laajalti sinilevää, mutta pääasiassa veteen sekoittuneena. Saaristomerellä levää on paikallisesti erittäin runsaasti.

– Pahin tilanne on kenties Saaristomerellä. Siellä on paikallisesti havaittu ihan runsaitakin kukintoja. Avomerellä on aika laajojakin vesimassaan sekoittuneita sinilevämassoja odottamassa kukinnan käynnistymistä, toteaa Hällfors.

Sinileväkaudesta voi tulla pitkä

Jatkoa on vaikea ennustaa, mutta sinileväkaudesta saattaa tulla pitkä.

– Kun kukinnat lähtevät käyntiin jo tässä vaiheessa kesää, niin pahimmassa tapauksessa on odotettavissa pitempi kukintakausi, mutta sitä ei voi tässä vaiheessa ennustaa. Säitten mukaan mennään näissä asioissa, huomauttaa Hällfors.

Sinileviä ruokkii parhaiten vaihteleva sää.

– Tämmöinen sinileviä parhaiten ruokkiva sää on semmoinen, että korkeapaine vuorottelee tuulisten olosuhteiden kanssa eli pintavedet lämpenevät ja kuitenkin syvemmältä nousee ravinteita, jotka ruokkivat sinileväkukintoja, selittää Heidi Hällfors.

Lapset ja koirat pois levävedestä

Jos mökkirannassa nyt on sinilevää, se voi jo huomenna olla poissa.

– Vesi voi olla vaihtunut jo seuraavan päivän aikana sen verran. Kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella siihen vesimassaan, jossa on sinilevää hiljattain ollut. Vaikka itse levä olisi poistunut, siellä saattaa myrkkyjä olla vedessä edelleen, jos se on ollut myrkyllinen esiintymä, muistuttaa Hällfors.

Hällfors ei suosittele leväisessä vedessä uimista.

– En suosittelisi, että kovin leväisessä vedessä uidaan. Erityisen tärkeätä on pitää lapset ja koirat pois rantavedestä silloin, koska koirat nuolevat turkkiaan ja altistuvat sillä tavalla myrkylle ja lapset eivät osaa olla nielemättä. Jos on tarve mennä uimaan ja epäilee, että vedessä jonkin verran sinilevää, niin ehdottomasti pitäisi huuhtoa silloin iho puhtaalla vedellä sen jälkeen.

Helppo testi paljastaa levän

Vähäisen sinilevän havaitseminen vedestä voi olla vaikeaa, mutta runsaan leväesiintymän tunnistaa helposti.

– Silloin kun se on veteen sekoittunutta ja sitä on vähän, sitä voi olla vaikea havaita. Silloin voi tehdä yksinkertaisen lasitestin: läpinäkyvään kippoon otetaan vettä ja annetaan seistä noin tunnin. Jos vedessä on sinilevää, se nousee pieneksi kerrokseksi siihen pinnalle. Jos levää on runsaasti, sen näkee kellertävän vihertävinä hippusina tai hiutaleina rantavedessä. Jos sitä on oikein runsaasti, ei voi erehtyä. Se on kuin maalia tai hernerokkaa rannassa, opastaa Hällfors.

 

Lue myös:

    Uusimmat