Lentokentän turvatarkastus: Ihmiset unohtavat jopa haulikon patruunoita laukkuun – räjähdetarkistus pistokokeilla

2:02

Lentokentän turvamääräyksiin kannattaa suhtautua vakavuudella, sillä esimerkiksi vahingossa käsimatkatavaroideen joukkoon unohtunut metsästyspatruuna johtaa aina poliisin kutsumiseen paikalle.

Asian selvittäminen voi viedä aikaa ja pahimmassa tapauksessa myöhästyttää lennolta. 

Tyypillisimmin läpivalaisussa paljastuva kielletty esine on pieni linkkuveitsi tai sakset.

– Hyvin usein turvatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla joudutaan poistamaan koneeseen vietävien tavaroiden joukosta kodin tavallisia esineitä kuten esimerkiksi sakset. Toinen tavallinen esineryhmä, mitä ei saa koneeseen viedä on matkalle mukaan otetut eri kokoiset linkkuveitset tai monitoimityökalut, Finavian turvapalveluiden palveluesimies Joni Pekkanen sanoo.

– Joskus turvatarkastuksessa tulee vastaan myös metsästysreissulta laukkuun jäänyt patruuna. Näissä tapauksissa poliisi kutsutaan paikalle selvittämään ja tekemään päätökset jatkotoimenpiteistä. Syy patruunoiden löytymiseen on usein yksinkertainen unohdus metsästysreissulta, kertoo Pekkanen.

Pekkanen lisää, että Finavian sivuilta löytyy erikseen ohjeet esimerkiksi metsästäjille, vaeltajille ja hiihtäjille.

Matkalle lähtö voi keskeytyä

Pekkanen neuvoo tarkistamaan käsimatkatavaran huolellisesti ennen turvatarkastukseen menoa. Matkalle lähteminen voi huonolla tuurilla keskeytyä, varsinkin jos käsimatkatavaroihin jäänyt esine tai aine vaatii viranomaisen paikalle kutsumista.

 – Joskus poliisiin paikalle tulo ja asioiden selvittely voi kestää ja pahimmassa tapauksessa kone ehtiikin lähteä ennen kuin inhimillinen unohdus on saatu selvitettyä, huomauttaa Pekkanen.

Pekkasen mukaan koneeseen saa turvatarkastuksen kautta viedä maalaisjärkeä käyttäen lähes mitä vaan, jos käsimatkatavara on lentoyhtiön kokorajoituksen puolesta oikean kokoinen.

– Mieltä askarruttavien esineiden tai aineiden suhteen kannattaa aina ennen matkaa olla yhteydessä lentoasemaan tai operoivaan lentoyhtiöön, muistuttaa Pekkanen.

Nesteiden kuljettamisessa omat säännöt

Pekkanen myöntää, että nesteet eivät ole helppo asia ja niistä kysellään jatkuvasti.

– Nyrkkisääntö on se, että jos tuotteen pakkauskoko on yli 100 millilitraa niin, sitä ei saa viedä käsimatkatavaroissa koneeseen – vaikka jäljellä olisi vain 5 millilitraa. Tämän lisäksi kaikkien nesteiden pitää mahtua ilman sullomista litran kokoiseen uudelleen suljettavaan muovipussiin ilman sullomista ja pusseja saa olla yksi per matkustaja.

Poikkeuksen nesteisiin tekevät lääkkeet ja alle 2-vuotiaiden vauvanruuat ja äidinmaidonkorvikkeet sekä erikoisruokavalioon liittyvät nesteet, joita voi kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän. Erityisruokavalion nesteistä ja lääkkeistä on kuitenkin hyvä olla lääkärin dokumentti varmuuden vuoksi mukana, lisää Pekkanen.

Tekniikka apuna turvatarkastuksissa

Pekkanen kertoo, että tekniikan kehittyessä pyritään löytämään turvaprosessia sujuvoittavia keinoja, kuitenkaan turvallisuudesta tinkimättä.

– Tällä hetkellä Helsinki-Vantaa testaa esimerkiksi vartaloskanneria, jonka on todettu sujuvoittavan asiakkaan läpimenoa ja turvatarkastajan työskentelyä. Turvallisuus ja asiakkaan etu edellä tässä mennään ja kehitetään toimintaa.

– Jokaiselle lentomatkustajalle tuttua on laukkujen läpivalaisu ja metallinilmaisinportista läpi käveleminen. Metallinilmaisinportti ja läpivalaisulaite on ohjelmoitu hälyttämään  myös satunnaisesti. Satunnaistarkastukseen voi siis päätyä kuka tahansa, mutta sitä ei kannata pelästyä.

Räjähdejäämät tutkitaan

Pekkasen mukaan satunnaistarkastuksissa käytetään hyödyksi räjähdysainejäämäilmaisinta.

– Tällöin turvatarkastaja ottaa pyyhkäisynäytteen asiakkaasta ja/tai tämän käsimatkatavaroista. Myös tämä laite on tuonut sujuvuutta tarkastamiseen. Lisäksi käytössä myös nesteanalysaattoreita, joita käytetään nesteiden satunnaistarkastuksissa, lisää Pekkanen.

Pekkasen mukaan matkustajien ei tarvitse pelätä turvallisuutensa puolesta. 

– Täältä voi huoletta lähteä matkalle. Asiakkaiden ei tarvitse murehtia turvallisuudesta, sillä me varmistamme, että lentäminen on turvallista nyt ja jatkossa, vakuuttaa Pekkanen.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja