Lentoemäntä- ja stuerttijärjestöltä varoitus vuorokauden lakosta Norran lennoilla

Työehtosopimusta koskeva kiista uhkaa johtaa matkustamohenkilökunnan lakkoon lentoyhtiö Norralla, joka kulki aiemmin nimellä Flybe. Vuorokauden mittainen lakko olisi torstaina 16. kesäkuuta.  

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY on antanut ilmoituksen myös muita lentoyhtiöitä koskevasta ylityökiellosta, jolloin muissa lentoyhtiöissä työskentelevät liiton jäsenet eivät osallistu lakonalaiseen työhön.  

Kiistassa on kyse työehtosopimuksesta. Neuvottelut Norran liittymisestä matkustamohenkilökunnan valtakunnalliseen työehtosopimukseen katkesivat tiistaina.  

Norrassa sovellettava yrityskohtainen sopimus on työ- ja lepoaikamääräysten osalta alan yleistä heikompi. Sen voimassaolo päättyy elokuun lopulla.   

SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne sanoi, että kysymys on Norran henkilökunnan jaksamisesta. Norran työvuorojärjestelmä on hänen mukaansa rankka ja antaa vain vähän vapaa-aikaa vuorojen välillä.  

– Moni norralaisista kokee jaksamisensa olevan äärirajoilla. Uupumus näkyy matkustamohenkilökunnan osalta korkeina sairauspoissaoloprosentteina sekä pitkien, väsymyksestä johtuvien sairauslomien lisääntymisenä, SLSY sanoo tiedotteessaan. 

Finnairin työehtoja haetaan 

Matkustamohenkilökunnan työehtosopimuksen Finnairia koskevassa pöytäkirjassa on sovittu, että sen suomalaisiin tytäryhtiöihin sovelletaan Finnairin työehtoja. SLSY:n mukaan Finnair on kiertänyt työehtosopimuksensa soveltamista Norralla jättäytymällä vähemmistöosakkaaksi Norrassa ja sen edeltäjässä Flybessä, mutta käyttänyt silti yhtiöissä tosiallista valtaa.

Finnairin edustajat ovat SLSY:n mukaan osallistuneet aktiivisesti myös Norran matkustajahenkilökuntaa koskeviin neuvotteluihin.  

SLSY:llä on Norran palveluksessa satakunta jäsentä, Kuurne kertoo. Osa henkilöstöstä on järjestäytymättömiä. 

Lentoyhtiö Norra ei vastannut STT:n kommenttipyyntöön lakkovaroituksesta.  

Lue myös:

    Uusimmat