Lento-oppilaan havainto saattoi pelastaa metsän isolta maastopalolta – näin hän kommentoi oivallustaan MTV Uutisille

0:41
Lento-oppilas Tuomaksen havainto saattoi pelastaa metsän isolta maastopalolta – tältä kytevä metsä näytti yläilmoista käsin. Video: Tuomas Terho

Pelastuslaitos sammutti perjantaina kolme ukkoskuuron aiheuttamaa maastopaloa Padasjoella. Sammutushenkilöstö sai korvaamatonta apua koululennolla olleelta Tuomakselta, joka havaitsi yhden palon yläilmoista käsin.

Lentolupakirjaa suorittava Tuomas Terho, 42, kertoo MTV Uutisille, kuinka rutiinilentotunti muuttui, kun tosi tuli kyseeseen. Terho havainnoi pienen, mutta epäilyttävän savupatsaan metsässä.

– Olimme harjoittelemassa pakkolaskuja Pulkkilanharjulla ja huomasimme Padasjoen suunnalla savupatsaan. Lensimme palon ylle ja huomasimme, että kangasmetsä palaa. Teimme hälytyksen Helsingin aluelennonjohdolle ja jäimme odottamaan paloauton saapumista, Terho kuvailee.

Lentäjän on huomioitava useita seikkoja, ennen kuin mahdollinen auttamistyö on mahdollista.

– Mikään ei suoranaisesti velvoita mennä tutkimaan kyseisiä havaintoja, mutta kyllä itselle tuli tunne, että asia pitää käydä tarkistamassa. Ennen tätä piti varmistaa koneen toiminta-aika ja polttoainereservi. Joskus voi olla, että polttoaine ei riitä. Siinä kohtaa suora ilmoitus hätäkeskukseen tai muille alueella oleville lentokoneille, Terho jatkaa.

Terhon mukaan kyseiset tapahtumat eivät ole kovin yleisiä eikä moni harraste- tai edes ammattilentäjä törmääkään välttämättä vastaavaan koko uransa aikana.

– Suoritan itse tällä hetkellä lentolupakirjaa ja minulla on vasta alle 20 tuntia lentokokemusta. Ei tämä silti kovin yleistä ole. Opettajanikin sanoi, ettei ole vastaavaan törmännyt.

Terho päätti lennon jälkeen käydä myös maastossa katsomassa, minkälainen tilanne paikan päällä vallitsi. Palo oli jo saatu suurimmaksi osaksi sammumaan, ja jälkisammutus oli meneillään. Paikalla olleet sammutustyöntekijät antoivat kiitosta lentäjien toiminnalle.

– Maasto oli vaikeaa, joten palopaikka oli vaikea löytää. Lentokoneessa meillä ei ollut suoraa puheyhteyttä sammutushenkilökuntaan, joten lensimme matalalla palopaikan suuntaan, jonka avulla palomiehet suunnistivat oikeaan paikkaan. Löysimme kehitettävää siinä, miten vastaavanlaisessa tilanteessa voitaisiin tulevaisuudessa toimia vielä paremmin, Terho toteaa.

Terho nosti esiin Ilmailu-ryhmään kirjoittamassaan facebook-julkaisussaan yleisilmailun merkityksen. Helsingissä legendaarinen Helsinki-Malmin lentokenttä suljettiin hiljattain, joka oli tärkeä lentokenttä yleisilmailulle pääkaupunkiseudulla. Terho pitää lentokentän sulkemista huonona asiana.

– En pidä siitä. Siinä tehdään suunnatonta vahinkoa Helsingin seudun ilmailulle. Malmilla lentomäärät olivat todella suuret, eikä monet muut lentokentät ympäristörajoitteiden takia pysty täyttämään tätä lovea. Myös lentokoulutuksen kannalta tämä on todella huono asia Helsingissä, Terho harmittelee.

Katso ylläolevalta videolta, miltä palo näytti lentäjän silmin.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja