Mainos

Lentäjän suojapuku ehkä syynä Jas Gripenin maahansyöksyyn

Hävittäjän lentäjän mukaan hän ei itse laukaisut heittoistuinta. Turmaa tutkivan lautakunnan mukaan lentäjän suojapuku on saattanut täyttyä ilmalla suuren rasituksen vuoksi. Tämä puolestaan on saattanut vaikuttaa heittoistuimen laukaisukahvaan.

Ilmalla täyttynyt lentäjän suojapuku on saattanut aiheuttaa ruotsalaisen Jas Gripen -hävittäjän maahansyöksyn. Jas Gripen-hävittäjä syöksyi viime torstaina maahan lähellä Vidselin lentokenttää Pohjois-Ruotsissa. Koneen lentäjä pelastui heittoistuimen avulla, ja säilyi vammoitta.

Lentäjä on kertonut jälkeenpäin, ettei hän itse laukaissut heittoistuinta. Onnettomuutta tutkivan lautakunnan alustavien tutkimusten mukaan lentäjän suojapuku, niin kutsuttu G-puku, on voinut aiheuttaa maahansyöksyn.

- Suuren rasituksen aikana puku voi täyttyä ilmalla. Tämä on saattanut vaikuttaa heittoistuimen laukaisukahvaan, Ruotsin puolustusvoimien lentopäällikkö Mats Helgesson sanoi tiedotteessa.

Hävittäjäkoneiden lentäjiin kohdistuu suuria voimia, joita kutsutaan G-voimaksi. Siksi lentäjät käyttävät G-pukuja, jotka estävät veren pakkautumisen jalkoihin. Torstain onnettomuuden jälkeen Jas Gripen -hävittäjät ovat olleet lentokiellossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.