Lentäjä-ässä Gustaf Erik Magnussonin mitalikokoelmasta tarjottiin äimistyttävä summa – ökyhuuto paljastuikin huijaukseksi

Suomessa huutokaupattiin viime viikolla harvinainen kunniamitalikokonaisuus, kenraalimajuri Gustaf Erik Magnussonille kuuluneet kunnia- ja sotilasmerkit. Huutokauppa ei sujunut kommelluksitta, vaikka mitalit saatiinkin myytyä.

Suomen Numismaattinen Yhdistys järjesti huutokaupan 9. toukokuuta. Myytävänä oli muun muassa kenraalimajuri Gustaf Erik Magnussonille kuuluneet kunnia- ja sotilasmerkit. Mukana kokoelmassa oli esimerkiksi Mannerheim-risti. 

Huutokauppa päättyi poikkeuksellisella tavalla, kun korkein mitaleista tehty tarjous kipusi ällistyttävään 1,2 miljoonaan euroon. Vaikka myytävänä ollut kohde olikin merkittävä ja harvinainen, hinta oli silti täysin poikkeuksellinen.

Hurjasta voittohuudasta uutisoineen Iltalehden haastattelema antiikkialan ja huutokauppojen asiantuntija Wenzel Hagelstam kommentoi hintaa "ihan ufoksi". Hän arvioi, että Mannerheim-ristien hinta on liikkunut perinteisesti joissain kymmenissä tuhansissa euroissa. 

Suomen Numismaattinen Yhdistys paljastaakin tänään julkaisemassaan tiedotteessa, että huutokauppa joutui ulkopuolisen hyökkäyksen kohteeksi.

Korkein tarjous oli huijausta. 

– Lukuisilla väärillä tarjouksilla Magnussonin kohteiden hinnat nostettiin tahallaan hyvin korkealle, tiedotteessa kerrotaan. 

Onnellinen loppu

Yhdistyksen mukaan huijaus huomattiin välittömästi huutokaupan päätyttyä. Asian selvittelyn vuoksi asiaa ei ole kuitenkaan haluttu kommentoida julkisuuteen aiemmin. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Marko Salonen kertoo MTV Uutisille, että yhdistys on ottanut tapahtuneen tiimoilta yhteyttä poliisiin. 

– Sen johdosta tämä on nyt poliisiasia, jota poliisilta saamiemme ohjeiden mukaan emme valitettavasti saa kommentoida millään tavalla. Tiedotteessa on kuitenkin julkistettu kaikki se tieto mitä asiasta tällä hetkellä voi antaa, Salonen kertoo lähettämässään sähköpostiviestissä. 

Tapahtuneesta huolimatta arvokkaiden kunniamitalien huutokauppa sai kuitenkin onnellisen päätöksen. Yhdistys kertoo, että se on päässyt sekä mitalien myyjän että ennen hintojen manipulointia korkeimman tarjouksen jättäneen tahon kanssa sopimukseen. 

– Magnussonin kunniamerkkikokokonaisuus on myyty komissioineen hintaan 105 676 euroa. Myyntihinta on yksi korkeimmista summista, mitä Suomessa on maksettu kunniamerkkikokonaisuudesta, yhdistys kertoo.

Harvinainen kokoelma

Gustaf Erik Magnusson (1902-1993) oli suomalainen kenraalimajuri ja Mannerheim-ristin ritari. Hän toimi toisessa maailmansodassa Lentolaivue 24:n ja Lentorykmentti 3:n komentajana, lensi 158 sotalentoa ja ampui alas useita vihollisen lentokoneita. 

Huutokaupattavassa kohteessa oli Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti numero 129, jossa on mukana alkuperäinen rasia ja myöntökirja. Mukana oli myös Vapaudenristin 1. luokan risti vuodelta 1941 miekkojen kera sisältäen alkuperäisen rasian ja myöntökirjan.

Kohteeseen kuului myös kymmenen kunniamerkin ripa myöntökirjoineen sekä useita muita Magnussonille kuuluneita kunnia- ja sotilasmerkkejä. 

Numismaattisen Yhdistyksen mukaan kyseessä on täysin ainutlaatuinen ja äärimmäisen harvinainen kokonaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat