Lennokkikaaos seisautti Gatwickin lentoliikenteen ja 140 000 ihmisen matkan, mutta kiusantekijät ovat yhä kateissa – kentän johto uskoo syyllisen löytyvän sisäpiiristä

Drone-havainto pysäytti Gatwickin lentokentän ja sen matkustajat 0:41
Video: Matkustajat jäivät jumiin Gatwickin lentokentälle viime joulukuussa, kun havainnot drone-lennokeista keskeyttivät lentoliikenteen tyystin.

Havainnot drone-lennokeista aiheuttivat täyskaaoksen Lontoon Gatwickin lentokentällä vain muutamaa päivää ennen viime joulua. Nyt lentokentän johto kommentoi kaoottisia päivä.

Gatwickin lentokentän operatiivinen johtaja Chris Woodroofe kertoo BBC:lle, että lennokkikaaoksen takana täytyi olla jonkun lentokentän sisäpiiristä, joka tunsi kentän toimintatavat.

Woodroofen mukaan lennättäjät selvästi tiesivät, mitä lentokentällä tapahtuu. Hän epäilee, että heillä oli joko näköyhteys kiitoradalle tai että he pääsivät salakuuntelemaan kentän radioliikennettä.

Woodroofe kertoo BBC:lle, että lennättäjät näyttävät myös valinneen sellaiset drone-lennokit, joita Gatwickillä testikäytössä ollut järjestelmä ei tunnistanut.

140 000 ihmisen matka tyssäsi

Lentoliikenne pysähtyi Lontoon toiseksi suurimmalla lentokentällä 33 tunniksi vain muutamaa päivää ennen viime joulua, kun lentokentän yllä paikannettiin drone-lennokkeja.

Lentokoneet eivät päässet lennokkien takia nousemaan tai laskeutumaan, ja kaaos pysäytti tuhat lentoa ja jopa 140 000 matkustajan matkan 19.–21. joulukuussa.

50 000 punnan palkkio luvassa

Lentokentän lamaannuttaneen kiusanteon taustalta ei ole vieläkään löydetty, vaikka ratkaisevasta vihjeestä on luvattu 50 000 punnan palkkio.

BBC:n mukaan Sussexin poliisilla menee vielä joitakin kuukausia saada tutkinta päätökseen.

Kaaoksen aiheuttaneista drone-lennokeista liikkui paljon huhuja. Joidenkin mukaan lennokkien määrää liioiteltiin ja toisten mukaan lennokkeja ei ollut ollut kentän yllä lainkaan. Woodroofe kiistää väitteet.

BBC:n mukaan poliisi sai 130 uskottavaa ilmoitusta lennokeista. Suurin osa havainnoista tuli poliiseilta, lennonjohdon henkilökunnalta ja lentäjiltä.

– He tiesivät nähneensä lennokin. Tiedän heidän nähneen lennokin, Woodroofe vakuuttaa.

"En tekisi mitään toisin"

Gatwickin lentokentän johtoa myös kritisoitiin päätöksestä sulkea lentoliikenne täysin, kun dronejen lennättäjiä ei ole vieläkään löydetty. Woodroofe kertoo BBC:lle seisovansa päätöksen takana.

– En tekisi mitään toisin. Minun ykkösprioriteettini oli pitää matkustajat turvassa, ja niin me teimme, hän sanoo.

– Oli kauheaa, että 140 000 ihmisen matka häiriintyi, mutta kaikki olivat turvassa.

Woodroofen mukaan lentokentän lennokkienhavaintojärjestelmää on joulukuun tapauksen jälkeen parannettu, ja lennokit pystytään havaitsemaan nyt aiempaa tehokkaammin

Lue myös:

    Uusimmat