Mainos

Lelujätti Toys 'R' Us hakeutui konkurssimenettelyyn – suurin sesonki juuri alkamassa

Yhdysvaltojen suurin lelualan yritys ja myymäläketju Toys 'R' Us on hakenut konkurssisuojaa. Yhtiö on velkaantunut pahasti ja sen myymäläverkostolla on ollut vaikeuksia menestyä kilpailussa verkkokaupan jättiläisiä, kuten Amazonia vastaan.

Yritys haki suojaa luvun 11 mukaan, joka tarkoittaa, että se saa jatkaa toimintaansa yrittäen yhtäaikaisesti uudelleenjärjestää talouttaan.

Reutersin mukaan haettu luvun 11 mukainen suojausmenettely on suurin koko Yhdysvaltojen erikoiskaupan historiassa. Markkinoilla puntaroidaan nyt suuryrityksen 1600 liikkeen ja 64 000 työntekijän tulevaa kohtaloa.

Toys 'R' Us on juuri valmistautumassa juhlapyhien sesonkiin, joka määrittää valtaosan yrityksen myynneistä.

– Vaikka päätös ei välttämättä tarkoita, että peli olisi pelattu Toys 'R' Us:n osalta, vie se ikonisen yrityksen historialliseen myllerrykseen, lausuu toimitusjohtaja Neil Saunders GlobalData Retail:sta.

Perinteinen vähittäiskauppa on yhä laajemmin ahdingossa verkkokauppojen puserruksessa.

Lainoittajat myötämielisiä

Yhtiötä rasittaa velka vuoden 2005 yritysostosta, jonka kauppahinta oli 6,6 miljardia dollaria. Toys 'R' Us:lla on ensi vuonna erääntymässä joukkovelkakirjalainoja, joiden arvo on tässä kuussa laskenut sijoittajien huolestuessa konkurssiuhasta.  

Yhtiö vastaanotti yli kolmen miljardin dollarin sitoumuksen osalta lainottajistaan. Rahoitus takaa, että lelut jotka tilataan myyntiin juhlapyhiksi tulevat myös maksetuksi tavarantoimittajille.

Toys 'R' Us:n pääjohtaja Dave Brandon kertoo yhtiön olevan vakuuttunut, että tämä on oikea tapa edetä ja taata yhtiön toiminta myös tulevaisuudessa.

– Odotuksissamme on, että taloudelliset rajoitteet jotka ovat pidätelleet meitä tulevat (jatkossa) sijoittumaan pysyvästi ja tehokkaasti. Tavoitteemme sijoittajien kanssa on työskennellä yhdessä velkojien kanssa järjestäen viiden miljardin dollarin pitkäaikaislainat uudelleen taseeseemme.

Viimeinen iso toimija alallaan

Toys 'R' Us’n mukaan liiketoiminnot Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella jäävät konkurssimenettelyn ulkopuolelle.

Toys 'R' Us:lla on yhteensä 600 kansainvälistä myymälää ja 140 lisensoitua myymälää 35 eri maassa. Suomessa yhtiöllä on viisi myymälää. Toys 'R' Us- ja Babies 'R' Us-liikkeet sekä verkkokauppojen sivustot ovat avoinna maailmanlaajuisesti.

Yhdysvaltojen johtava lelukauppa on verkkokauppa Amazon, Toys 'R' Us:n sijoittuen toiselle sijalle. Haasteiden kanssa kamppaileva kakkonen on viimeinen iso toimija erityisalallaan. Asiantuntijat uskovatkin, että yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet selviytyä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.