Leivo lahjaksi – näitä herkkuja ystävä arvostaa

Joululahjaksi ei ole pakko viedä kovaa pakettia, vaan ystäviä ja sukulaisia voi ilahduttaa myös itse tehdyillä leivonnaisilla.

Jos suuntaat joulunpyhinä vierailulle sukulaisten tai ystävien luo, joilla on jo kaikkea, mikset veisi tuliaisina makeaa leivonnaista? Omin käsin leivottu herkku kertoo välittämisestä – ja maistuu kaikille!

Kokeile seuraavia leivonnaisia:

Valkosuklaa Tonttukakku

Valkosuklaa tonttukakku koristaa kauniisti joulun ajan kahvipöytää. Valkosuklaa tekee kakusta herkun, ainakin valkosuklaan ystäville.

Tarvitset:

matala pyöreä vuoka(esim. piirakkavuoka, halkaisija 26-30 cm)

75 g valkosuklaata

75 g voita tai margariinia

2 dl sokeria

2 munaa

3½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1½ tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

½ dl säilykekirsikkatölkin lientä

1 dl säilykekirsikoita pilkottuna (puoli tlk 225/125 g)

Leivitykseen:

rasvaa

Myllyn Paras Korppujauhoja

Kostutus:

½ dl kirsikkatölkin lientä

½-1 dl kirsikkalikööriä tai mehua

Koristeluun:

100 g valkosuklaata

25 kpl punaisia säilykekirsikoita (n. 1 tlk 225/125 g)

hopeakuulia

Sulata suklaa ja rasva mikrossa tai kattilassa varovasti. Anna hieman jäähtyä. Lisää joukkoon sokeri ja munat yksitellen vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja lisää joukkoon. Sekoita mukaan vielä pilkotut säilykekirsikat ja liemi.

Voitele ja korppujauhota matala tasapohjainen piirakkavuoka. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 20–25 min kauniin väriseksi. Mikäli piirakkavuoan pohja on hyvin ohut, kakku kannattaa paistaa uunin toiseksi alimmalla tasolla.

Kumoa kakku matalalle isolle tarjoilualustalle. Anna jäähtyä ja leikkaa kakku esimerkiksi 12 sektoriin. Sulata valkoista suklaata (tai leivontasuklaaraetta) vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Levitä kuorrutussuklaa kakun päälle tasaiseksi ohueksi kerrokseksi lastaa apuna käyttäen. Leikkaa suklaan pinta terävällä veitsellä heti sektoreittain uudelleen niin, että palat jäävät esiin.

Jokaisesta sektoreittain leikatusta kolmiosta muodostuu tonttu. Tee tontulle silmät hopeakuulista. Suu tulee kirsikasta leikkaamalla siitä ohuita lohkoja. Tee tontuille kirsikanpuolikkaista tonttulakin tupsut ja tossut.

VINKKI: Kakun voi valmistaa myös ilman kuorrutusta ja sihdata päälle esimerkiksi tomusokeria.

Bostonpulla Piparkakkutäytteellä

(pääkuvassa)

Yhdistä kätevästi pakastepullataikina ja -piparitaikina. Piparipulla säilyy mehevänä piparitaikinan ja kuivattujen marjojen avulla. Jos pulla pääsee kuivumaan, kostuta sitä kuumalla liköörivedellä.

Tarvitset:

torvellinen irtopohjavuoka, halkaisija n. 24-28 cm

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg)

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)

tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

150 g kuivattuja puolukoita tai karpaloita (esim. Biokia)

3–4 rkl puolukka- tai karpalolikööriä

rasvaa vuoan voiteluun

Pinnalle:

munaa

raesokeria

Levitä pullataikinalevyt erilleen sulamaan ja kohoamaan jauhotetun leivinpaperin päälle pellille n. 40-asteiseen uuniin (peitettyinä). Laita kuivatut marjat turpoamaan likööriin taikinoiden sulamisen ajaksi.

Voitele isohko tasareunainen torvellinen irtopohjavuoka. Nipistele kaksi pullataikinalevyä kapeista päistään kiinni ja aseta vuoan pohjalle niin, että pohja peittyy. Kauli päälle reilu 100 g piparitaikinaa.

Yhdistä nipistellen loput kuusi pullataikinalevyä yhdeksi isoksi levyksi, n. 50 x 40 cm. Kaaviloi sen päälle loppu sulanut piparitaikina (reilu 300 g) ja levitä vielä päälle kuivatut marjat liemineen. Kääri kerrostaikina rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä n. 10 palaa. Asettele palat vieri viereen kakkuvuokaan taikinapohjan päälle pystyyn. Mikäli palat eivät mahdu vuokaan, tee niistä erikseen kierrepullia.

Kohota pullakakkua puolisen tuntia lämpimässä paikassa. Voitele kohonneen pullakakun pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia. Peitä foliolla ja jatka paistamista vielä n. 15 min. Anna pullakakun jäähtyä ennen vuoasta irrottamista. Piparipulla säilyy mehevänä piparitaikinan ja marjojen avulla. Jos pulla pääsee kuivumaan, kostuta sitä kuumalla liköörivedellä.

VINKKI: Kokeile Piparitaikinan tilalle Kauramurotaikinaa, kun ei ole joulun aika. Jos sinulla ei ole reiällistä vuokaa, laita kierrepullapala reiän paikalle, paista tällöin 175 asteessa ja pidempään, jotta kypsyy myös keskeltä.

Joululeipä

Onko leipäkoneesi joutunut kaapin kätköihin tai vintille? Nyt on aika kaivaa se esille. Leivo jouluna omia mausteisia leipiä. Mittaa ainekset leipäkoneeseen ja valitse perusleivän ohjelma. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle, tuorehiivaa voit käyttää hyvin, jos ohjelmoit leivonnan heti käynnistyväksi. Samalla ohjeella voi valmistaa leivän myös käsin, jos konetta ei ole.

2 pitkänomaista pyöreää limppua

2½ dl vettä, omenamehua tai piimää

2 rkl öljyä

2 rkl siirappia

2½ dl omena- tai porkkanaraastetta

3 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

4 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja

1 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja

2 tl fenkolia

1 tl pomeranssinkuorta

1 tl suolaa

2½ tl kuivahiivaa (tai ½ pkt tuorehiivaa)

LEIPÄKONEELLA: Mittaa aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin, jos ohjelmoit leivonnan heti käynnistyväksi. Valitse normaali perusleivän ohjelma ja käynnistä tai ajasta leipäkone.

KÄSIN: Valmista taikina normaalisti liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen tai kuivahiiva vielä vähän lämpimämpään nesteeseen. Lisää muut aineet ja alusta huolellisesti taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa. Leivo annoksesta 2 pitkänomaista tai pyöreää limppua. Kohota hyvin. Paista 200-asteisessa uunissa 20-25 min. Voitele paiston aikana siirappivedellä.

VINKKI: Voit halutessasi vaihtaa porkkana- tai omenaraasteen peruna- tai bataattisoseeksi tai lisätä ohjeeseen vähän mantelilastuja ja/tai rusinoita.


Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat