Leikkauksesta toipuva Maria Veitola kärsii vieroitusoireista lopetettuaan kolmiolääkkeet: "Olin soittamassa kaikille työnantajilleni, että unohtakaa tämä muija"

Maria Veitola haluaa puhua julkisesti leikkauksestaan, jotta voisi tuoda itsensä kautta esille yhteiskunnallisen ongelman. 

Toimittaja Maria Veitola oli kaksi viikkoa sitten sairaalassa, kun hän joutui operaatioon, jossa häneltä leikattiin kasvain. Kasvain oli löytynyt varjoainekuvauksessa viime vuoden joulukuussa, jonka jälkeen hän oli jäänyt leikkausjonoon. 

Veitola julkaisi nyt Instagram-tilillään päivityksen, jossa kertoi kuulumisiaan kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Hän kertoo, että tänään (20.10.) on ollut parempi päivä. 

–  Olen käynyt sekä a) suihkussa, että b) pienellä kävelyllä.  Pari edeltävää päivää ovatkin olleet tosi inhottavia. 

Veitola kirjoittaa, että on kärsinyt vieroitusoireista, kun lopetti kolmiolääkkeiden ottamisen. 

–  Leikkaushaavat ovat parantuneet ja kivut hellittäneet niin, että olen pystynyt toteuttamaan suunnitellun kolmiolääkkeistä vierottautumisen. Mukavan lääketokkuran tilalle on tullut vähän yllättäen ja varoittamatta karmeat vieroitusoireet: järkyttävä väsymys ja pahoinvointi, tolkuton alakulo ja ahdistus. Herkkyyden varjopuolia kai tämäkin, Veitola kirjoittaa. 

 –Eilen olin soittamassa kaikille työnantajilleni, yhteistyökumppaneilleni ja ystävilleni, että unohtakaa tämä muija. Minusta ei ole enää koskaan mihinkään. Olen tuhoutunut. Onneksi olin niin väsynyt, etten kyennyt. Nukuin vain, hän jatkaa kirjoituksessaan. 

Veitola kirjoittaa, että leikkauksesta toipuminen on oma prosessinsa. 

– Leikkauksesta toipuminen todella on moninainen prosessi. Samalla kun juhlin mielessäni sitä, että olen ylipäätään elossa, yritän muistaa antaa itselleni tilaa olla surkea ja heikko. Välillä täytyy olla reipas ja mennä esimerkiksi suihkuun, mutta koko toipumisen prosessia ei pidä runnoa reippauden alle.

Veitola korostaa kirjoituksessaan, ettei tee leikkaukseen liittyviä Instagram-päivityksiä siksi, että saisi huomiota tai kaipaisi sääliä. Saatikka, että hänen pitäisi päästä otsikoihin. Taustalla on tärkeä syy. 

–  Kerroin leikkauksestani alun perin siksi, että halusin tehdä kauttani näkyväksi todellisen yhteiskunnallisen ongelman: laittoman pitkiksi venyneet hoitojonot. Jatkan päivityksiäni toipilasajastani siksi, että niin monet kysyvät, miten voin ja siksi, että tämä on minun elämääni siinä, missä kivat reissut, Masked Singerin ratkiriemukkaat lähetykset tai ihmeellisen antoisat Yökylässä-kohtaamiset. Elämä kun on (enimmäkseen) paljon muuta, kuin niitä huippuhetkiä.

Korona viivästytti

Veitola kertoi leikkauksen jälkeen sosiaalisessa mediassa, että leikkaus olisi pitänyt hoitaa kuuden kuukauden hoitotakuun aikana. 

– Mutta emme me niin kauan voi sinun tapauksessasi odotella, lääkäri oli sanonut Veitolalle.

Veitola kertoo olleensa useaan otteeseen sairaalaan yhteydessä kevään ja alkukesän aikana leikkausajan vuoksi. Hän kertoo, ettei ole päässyt toimenpiteeseen koronakriisin takia.

– Olen ollut tosi vihainen HUSille siitä, että sairaala ei ole ollut missään yhteydessä jonossa oleviin potilaisiin. Ei ainakaan minuun. Tietoa olen saanut vain, kun olen itse soittanut ja vaatinut.

Lue myös:

    Uusimmat