Leijonien tähtitrio sai kritiikistä huolimatta luottamuslauseen – Teemu Hartikainen esittää nyt napakan väitteen ketjunsa pelistä

Leijonien Teemu Hartikainen: Ranska-peli opetti, että vastaan voi tulla mitä vain – ykköskentän saatava napsu rentoutta 2:48
Video: Leijonien Teemu Hartikainen: Ranska-peli opetti, että vastaan voi tulla mitä vain – ykköskentän saatava napsu rentoutta

Pitäisikö Leijonien lyödä ketjunsa uuteen uskoon? Tämä kysymys on pyörinyt pinnalla Suomen sangen kaksijakoisen MM-avauksen jäljiltä. Kritiikki ja pyörittely ovat kohdistuneet erityisesti Leijonien nimivahvaan ykkösketjuun. Sen toinen laituri Teemu Hartikainen ei hätkähdä ympärillä pyörivästä hälinästä.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonat on iskenyt neljässä ottelussa yhteensä 11 maalia. Suomen ykkösketjusta Sakari Manninen on paukuttanut viisi tehopistettä (3+2), Mikko Rantasella on kasassa neljä syöttöä (0+4) ja Teemu Hartikainen on naulannut tehot 2+1.

Vaikka ketju on ollut sinänsä esillä, sen niskaan on satanut kritiikkiä. Nimekkäät hyökkääjät eivät ole päässeet sellaiseen lentoon, mitä moni saattoi odotella.

Ihmettely on vain yltynyt Suomen nihkeän MM-avauksen yllä. Neljästä ottelusta mukaan on tarttunut kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

Esiin on jo nostettu kysymyksiä siitä, että pitäisikö Suomen ykkösketju hajottaa ja pitäisikö esimerkiksi NHL-supertähti Mikko Rantanen laittaa samaan ketjuun toisen NHL-hyökkääjän Kaapo Kakon kanssa?

Leijonien ykkösketjun laituri Teemu Hartikainen näkee, ettei hänen, Sakari Mannisen ja Mikko Rantasen pelistä puutui kuin pieni elementti.

– Napsu rentoutta, Hartikainen sanoo napakasti MTV Urheilulle.

– Jos katsoo esimerkiksi kolmea viimeisintä peliä, niin aika yhtä päätä niissä on menty. Ei meillä ole ollut omissa mitään hätää ja samaan aikaan olemme luoneet paljon paikkoja. Ehkä tuo huutaisi vähän sitä, että yhdessä pelissä tulisi useampi maali, minkä myötä itseluottamus kasvaisi. En näe meidän ketjumme pelissä mitään suurempaa ongelmaa. Ei se heikolta näytä, Hartikainen jatkaa.

Samalla kannalla tuntuu olevan myös Suomen valmennusjohto, joka jakoi luottamuslauseen Hartikaisen, Mannisen ja Rantasen suuntaan. Vaikka Leijonien hyökkäysviisikoihin ollaan tekemässä muutoksia keskiviikon Ranska-ottelun jäljiltä, ykkösketju on pysymässä kasassa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ketjun jäsenistä Hartikainen ja Manninen ovat pelanneet jo pidempään yhdessä. Kokemuksia on tullut niin KHL-seura Ufasta kuin muun muassa viime talven olympialaisista ja MM-kisoista.

Rantanen sen sijaan on ketjun uusi lenkki. NHL-seura Colorado Avalanchen hyökkääjä on saanut totutella siihen, millaista kiekkoa Hartikainen ja Manninen tykkäävät pelata.

Millaista keskustelua käytte kulissien takana? Millä tavalla yritätte rakentaa kemiaa teidän välillenne?

– Puhumme siitä, että minkälaisissa tilanteissa kiekkoa kannattaa liikuttaa hyökkäysalueen toiselle puolelle, ja missä tilanteissa kiekkoa on syytä pitää hallussa. Moni MM-kisajoukkue tykkää ylipaineistaa eli ylimiehittää tilanteita.Olemme hakeneet tuohon liittyen pieniä nyansseja, eli sitä, että missä tilanteessa kukin tykkää mennä ja minne, Hartikainen perkaa.

Leijonien ”tähtitriossa” isoin huomio kohdistuu Rantaseen hänen hurjapäisten NHL-tehoilujensa myötä. Rantanen takoi tällä kaudella 82 runkosarjaottelussa tehot 55+50=105.

Nyt Rantanen hakee yhä turnauksen avausmaaliaan.

Tilanne on tuttu Hartikaiselle. Hän kun ei saanut viime kevään MM-kisoissa maalihanojaan auki.

– Tärkeää on se, että ei mene kipsiin, vaan yrittää luoda, luoda ja luoda. Esimerkiksi viime keväänä ”Mane” (Sakari Manninen) ja ”Mikke” (Mikael Granlund) tekivät maaleja siinä rinnalla. Rentous on iso juttu. Ei kannata miettiä, että mitä jos ja jos. Olemme parantaneet koko ajan ja pystymme luomaan tilanteita. Tuossa on kovia tuloksentekijöitä ja kiekot menevät ihan varmasti vielä paremmalla prosentilla sisään, Hartikainen luottaa.

Leijonat meinasi kompastella keskiviikon Ranska-ottelussa. Kyseinen kamppailu tarjosi hyvää oppia jatkoa ajatellen.

– Ranska yllätti. Moni ehkä saattoi luulla, että he olisivat pelkkä välipala. Jo heti alussa tuli selväksi, että nyt saa laittaa haalarit niskaan ja pitää vetää ihan täysillä. Voitot eivät tule ilmaiseksi. Ei nyt eikä jatkossa, Hartikainen pohtii.

Suomen MM-turnaus jatkuu perjantain iltapäiväottelulla Unkaria vastaan. Taisto lähtee liikkeelle kello 16.20.

Lue myös:

    Uusimmat