Kommentti: Leijonat järjesti erikoisen näytelmän, jollaista ei soisi näkevänsä nykypäivänä

Leijonien mediatilaisuudessa Tampereella nähtiin erikoinen näytelmä. Joukkueen viestintä ryhtyi vahtimaan toimittajien tekemistä puolustaja Mikko Lehtosen haastattelupisteellä. Maan suosituimman joukkueen tiedotuslinja ja tarve rajoittaa median toimintaa herättää suuria kysymyksiä, kirjoittaa toimittaja Juhana Nyman.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonien tiistainen mediatilaisuus veti tuvan täyteen toimittajia ja kuvaajia Tampereen Torni-hotellilla. Nurkan takana odottavat MM-kotikisat tietysti kiinnostavat, mutta suurin mielenkiinto kohdistui joukkueen tähtipuolustajaan Mikko Lehtoseen. Lehtosen pelaaminen Leijonissa kyseenalaistettiin, kun hän jatkoi pelaamistaan KHL-seura Pietarin SKA:ssa Venäjän Ukrainassa aloittamista sotatoimista huolimatta.

Jääkiekkoliitto hälvensi toissa viikolla epäilyksiä Lehtosen kelpoisuudesta. Liitto julkaisi tiedotteen, jossa kertoi, että asia oli selvitetty pelaajan kanssa. Harmillista kyllä tiedote jätti enemmän avoimia kysymyksiä kuin antoi vastauksia.

– Olemme käyneet hänen kanssaan keskustelut ja tiedämme faktat. Näiden pohjalta toivotamme Lehtosen lämpimästi tervetulleeksi Leijonien matkaan, Leijonien GM Jere Lehtinen sanoi.

Moni toimittaja saapui tiistain tilaisuuteen selvittämään Lehtisen mainitsemia faktoja ja tapauksen taustoja. Ilman tulosta. Lehtonen marssi kyllä haastattelupöydän taakse, mutta ilmoitti jo etukäteen, ettei aio vastata yhteenkään Venäjää koskevaan kysymykseen.

– Mulla ei ole mitään lisättävää. Ei minun tarvitse enää siitä alkaa puhua. Se on taakse jäänyttä, ja keskityn nyt Leijoniin, Lehtonen toisteli viitaten Iltalehden viikonloppuna julkaisemaan juttuun, jossa avasi tilannettaan.

Silmiin pistävää tilaisuudessa oli se, että Lehtosen haastattelupöydän ääreen itsensä asemoi kaksi joukkueen tiedotusvastaavaa. He vahtivat, että kysymyksissä pysyttiin joukkueelle ja Lehtoselle sopivissa teemoissa. Ikään kuin maailmalla marinoitunut Lehtonen ei pystyisi itse puolustautumaan ympärillään olleelta ”hyeenalaumalta”.

Kaksikko ei empinyt toimia, kun toimittajat kerta toisensa jälkeen erehtyivät tekemään työtään. Siis kysymään kysymyksiä päivän polttavasta aiheesta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pitää muistaa, että Lehtosella ei ole mitään velvollisuutta tehdä medialle tiliä Venäjän kuvioistaan. Hän saa itse valita, mihin kysymyksiin vastaa. Ymmärrettävää on, jos Lehtonen ei esimerkiksi sopimusteknisistä syistä voi avata kaikkea julkisesti. Sen voisi kuitenkin avoimesti avata median edustajille sen sijaan, että kategorisesti kieltäytyy kaikesta kommentoinnista.

Ihmetystä herättää myös se, että asiaa avattiin aiemmin yksinoikeudella iltapäivälehdelle, mutta Leijonien virallisessa tilaisuudessa suu pantiin suppuun.

Julkisuuden henkilönä, miljoonia euroja takovana jääkiekkoammattilaisena Lehtosen tulisi ymmärtää, ettei aina hekumoida pelkästään näyttävillä harhautuksilla siniviivalla. Leijonien tähtipuolustaja ei ole kritiikin yläpuolella.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Suurempi vastuu tilanteessa on tietysti Jääkiekkoliitolla, joka on aiemminkin pyrkinyt rajoittamaan median tekemistä asettamalla ennakkoehtoja pelaajille esitettävistä kysymyksistä. Mieleen tulee muun muassa tilaisuus Jori Lehterän huumeoikeudenkäynnin aikoihin, jolloin kiinnostavin aihepiiri kuului kiellettyjen listalle.

Leijonissa onkin havaittavissa erikoinen tapa siivota ikävät asiat maton alle. Tapa, joka ei ainakaan vähennä kiinnostusta juuri niihin kiellettyihin aiheisiin.

Menestyksen aallonharjalla myönteisessä julkisuudessa on ollut mukava ratsastaa, mutta avoimuuden puute kuuluu menneisyyteen.

Lue myös:

    Uusimmat