Leijonien NHL-tähtien taustalla salainen ase – joutuu lähes aina puuttumaan yhteen jääkiekossa toistuvaan virheeseen: "Vie valtavat määrät energiaa"

Taitoluisteluvalmentaja Tiia Hurme taikoo jääkiekkoilijoiden luistelusta taloudellista ja kevyttä. Kilpataitoluistelutaustainen Hurme on kuuden vuoden ajan tehnyt yhteistyötä kiekkovaikuttaja Ismo Lehkosen kanssa valmentaen kiekkotähtiä ja nuoria lätkäpelureita jahtaamaan unelmiaan. 

Teränkäyttöä ja taloudellista luistelua ovat käyneet treenaamassa kuuluisat kiekkotähdet. Hurmeen ja Lehkosen kanssa kesäisin taitojaan hinkkaavat leijonapakki, kaksinkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja Mikko Lehtonen sekä NHL-kiekkoilijat Mikko Rantanen, Artturi Lehkonen, Rasmus Ristolainen ja Kaapo Kakko

–  Maailmalla on hyvinkin suosittua, että lajin huiput käyvät nimenomaan taitoluisteluvalmentajan kanssa läpi teränkäyttöä ja painonsiirtoa. Kun luistelu on kunnossa, niin silloin ei väsy ja kentällä saa enemmän aikaa seurata peliä ja miettiä ratkaisuja. Taloudellinen luistelu tuo valtavan edun – kun liuku on hallussa, niin voimaa ei tarvita niinkään, opastaa Hurme.

Suurin muutos luisteluasentoon

Kiekkoilijoiden saapuessa taitoluisteluvalmentajan oppiin suurin muutos tulee yleensä asentoon ja ryhtiin. Pään pitää pysyä hartioiden välissä, jotta luistelusta tulee tasapainoista.

–  Joudun lähes aina ensimmäiseksi puuttumaan luisteluasentoon. Jääkiekkoilijat pääsääntöisesti opetetaan luistelemaan peppu alhaalla, jolloin reisiä hapottaa hyvinkin nopeasti ja luistelu vie valtavat määrät energiaa. Lisäksi pään pitää olla ylhäällä, koska kyseessä on kontaktilaji, Hurme kertoo.

–  Luistelemaan oppii vain luistelemalla jäällä, ei ole mitään oikotietä, vaan tarvitaan toistoja. Jotta saadaan luistelusta energiatehokasta, tarvitaan hyvä asento, jossa jaksaa pelata ja näkee kentän. Luistelua voidaan keventää oikealla tekemisellä. Se on liu'untaa, täytyy muistaa osata ja hyödyntää luikua.

– Jaksan luistella vaikka kuusi tuntia putkeen, mutta jos juoksen kaksi kilometriä, olen aivan puhki ja joka paikkaa kolottaa, Hurme naurahtaa.

Kanadasta oppia osaamiseen

Jotta Hurme pysyy ajan hermoilla, vierailee hän säännöllisesti Kanadassa hakemassa oppia sikäläisiltä maestroilta. 

–  Nyt kun korona vihdoin hellitti ja pääsin taas matkustamaan, kävin Montrealissa ja Vancouverissa seuraamassa sikäläisiä luistelutreenejä ja oppimassa lisää. Aina tulee uusia raikkaita ideoita ja saa eri näkökulmaa tekemiseensä, kun välillä käy haistelemassa tuulia muualla, toteaa Hurme.

Kiekko- ja luisteluleirit työllistävät Hurmetta ja Lehkosta, kesä kuluu viileissä merkeissä hallin uumenissa päivänvalolta piilossa.

NHL:n finaaleissa Colorado Avalanchen riveissä pelaava jääkiekkoilija Artturi Lehkonen aloitti taitoluisteluvalmentajan kanssa treenaamisen noin viisivuotiaana.

–  Tein niin sanotut vaihtokaupat taitoluisteluvalmentaja Tuula Ervelän kanssa, muistelee Artturin isä, entinen kiekkovalmentaja Ismo Lehkonen.

–  Tuula otti Arsin oppiinsa jäälle ja minä puolestani vedin Tuulan valmentamille taitotuistelijoille samanaikaisesti keppijumppaa.

–  Olen sitä mieltä, että jos haluat hyväksi luistelijaksi, etsi taitoluisteluvalmentaja ja mene luisteluoppiin. Jos taas haluat hyväksi pianonsoittajaksi, niin kannattaa suunnata Sveitsiin huippupianistien oppiin, tai jos haluat balleriinaksi, niin silloin suunnataan Moskovaan huippujen pakeille, kietyttää Lehkonen.

Lehkonen ja Rantanen aloittavat oman urakkansa NHL:n finaaleissa Tampa Bay Lightningia vastaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat