Leijonat-mestari sai Venäjällä tarpeekseen television tuijottamisesta – innokas luonnonsuojelija antaa rapaa kalastuspolitiikalle: "Käsittämätöntä"

Pesosen laukaus yllättää Ortion – Växjö jo 3-0-johtoon 0:56
Videolla Janne Pesonen iskee maalin Växjön paidassa.

Vuoden 2011 maailmanmestarijoukkueeseen kuulunut Janne Pesonen on löytänyt koronaviruksestakin paljon hyvää. Positiivinen pelimies ei monesta asiasta suutu, mutta kalavesien pilaaminen ottaa häntä lujasti päähän.

Jääkiekkoilija Janne Pesonen saapuu haastattelupaikalle Helsingin Kaivopuiston rantaan polkupyörällä. Kotoa on Café Ursulan kulmille lyhyt matka, eikä luontoarvoja vaaliva mies muutenkaan halua ajaa turhaan autolla.

Sisälle kahvioon ei koronarajoitusten aikana ole asiaa, mutta myyntiluukusta voi napata kahvit ja siirtyä puistonpenkille nautiskelemaan auringosta ja merimaisemista.

Rantabulevardia pitkin virtaa paljon punaposkisia lenkkeilijöitä. Pesonen tykkää itsekin käydä iltalenkillä 7-vuotiaan poikansa Sulon kanssa.

Pesonen haluaa nähdä jokaisessa asiassa jotain hyvää. Huonoissakin.

Sellaisissa kuten koronavirus.

– Eivät asiat jumittamalla ja ihmettelemällä muutu, vaan toimimalla, reagoimalla ja positiivisella asenteella.

"Tekee hyvää psyykelle"

Pesosen ajatukset kulkevat jäällä nopeasti, kun hän ennakoi tulevaa tilannetta. Ihan samalla tavalla "prosessori" käy kaukalon ulkopuolellakin.

Hän on miettinyt koronaviruksen merkitystä paljonkin.

– Toivon, että se herättelisi ihmisiä ajattelemaan asioita välillä laajemminkin. Ettei vaan sitä, että mitä seuraavaksi tapahtuu.

Pesonen luettelee koronaviruksen myönteisiä asioita: hygienian lisääntyminen, ruuanlaiton monipuolistuminen kotioloissa, lisääntynyt ulkoilu ja elpyvä kotimaanmatkailu. Suomessa ilmanlaatu on maailman huippua, mutta esimerkiksi Pekingissä monet ihmiset ovat nähneet ensimmäisen kerran sinisen taivaan, kun saastepilvet ovat hälventyneet.

Pesonen kävi hiljattain kalastusreissulla Heinäveden maisemissa. Kun hän pääsi joenrantaan, alkoi syke tasaantua.

Akku alkoi näyttää pian vihreää.

– On hyvä liikkua muuten vaan, ei aina tarvitse lähteä varsinaisesti lenkille. Luonnossa liikkuminen tekee tutkitustikin hyvää psyykelle.

Kalastuspolitiikalle kritiikkiä

Pesonen on ollut kova kalamies pikkupojasta asti. Äidin puolen sukulaiset veivät Kuusamossa pikku-Jannen kalalle – eikä hän ole vesien ääreltä sen jälkeen pois halunnut.

Perhokalastus on ehdoton ykkönen, muut kalastusmuodot tukitoimia. Joelle pääseminen tuo aina hyvän mielen, saalis on bonus.

– Pari kunnon kalastusreissua kesässä tekee hyvää. Vanhemman pojan voi ottaa varmaan kohta mukaan.

Hyväntuulisen ammattilaisurheilijan ilme muuttuu vakavaksi, kun puhe kääntyy kalalajien uhanalaisuuteen. Pesonen on vahvasti samaa mieltä kuin näyttelijä Jasper Pääkkönen, joka on puhunut vahvasti patojen purkamisten puolesta.

Esimerkiksi järvitaimenien luonnollisten reittien tuhoaminen ottaa päähän. 

– Suomessa olisi hienoja kalapaikkoja, jos olisi tahtoa järjestää asia. Luonto kyllä hoitaisi homman itsestään, jos sille annettaisiin mahdollisuus.

Pesonen korostaa, että lajikkeita ei ole järkeä kalastaa loppuun. Hän kritisoi esimerkiksi Suomen löysiä verkkokalastussäännöksiä.

– Käsittämätöntä, että Suomessa saa joka äijä heitellä verkkoja mihin huvittaa.

– Täällä on totuttu vähän liian hyvään. Venäjällä syödään paljon esimerkiksi särkikaloja. Eikä Suomessa ole tietääkseni särkikalakannat loppumassa.

Kirjoja ja golfia

Kun Pesonen pelasi KHL:ää Kazanissa, päivät täyttyivät pitkälti harjoittelusta, matkustamisesta ja pelaamisesta. Kun oli vapaata, aika meni usein sarjoja ja elokuvia tuijotellessa.

Kunnes riitti.

– Alkoi tympiä, kun tajusin, että olin katsonut pari tuntia telkkaria. Voisi olla jotain järkevämpääkin.

Pesonen alkoi lukea kirjoja, välillä hömppää ja välillä syvällisempää. Aivot virittyivät, alitajunta alkoi jyllätä. Illalla tuli paremmin uni.

– Tykkään tehdä jotain aktiivisesti, muuten alkaa lakki palaa.

Edelliskaudella Ruotsin Växjössä joukkuekaveri Tuomas Kiiskinen sai houkuteltua Pesosen golfkentälle. Sillä tiellä ollaan edelleen, ja golfkärpänen on puraissut kunnolla.

Vaikka käynnissä on vasta toinen varsinainen kausi, tulos painui Pickalassa jo alle 90:n.

– Mukana oli hyvä mentori, Roope Kakko. Ehkä sieltä tarttui jotain.  

Luontomies juurtui Helsinkiin

Pesosen mielipiteet koronavirukseen, kalastukseen ja moneen muuhun asiaan ovat jo selville, mutta yksi asia askarruttaa.

Miksi olemme täällä Helsingissä? Miksi emme esimerkiksi Oulussa, johon hän muutti kotiseudultaan Kainuusta lukion toiselle luokalle?

Pesonen muutti ensimmäisen kerran Helsinkiin, kun hän pelasi HIFK:ssa 2011–12. Hyökkääjä tykästyi Suomen pääkaupunkiin, jossa nykyinen vaimo Elinakin jo asui.

Pesonen muistuttaa, että Helsingissäkin on paljon viihtyisiä ulkoilu- ja retkeilypaikkoja. Pitkät kesät miellyttävät.

– Ainut huono juttu on, että erämaaluonto on kaukana. Kun luonto on vähän kauempana, siitä oppii nauttimaan vielä enemmän. Viikon kalareissu Norjan kansallispuistossa tekee hyvää.

Lue myös:

    Uusimmat