Mainos

Lehti: Kultainen ahven ui verkkoon Puruvedellä

Saimaan vesistöön kuuluvalla Puruvedellä ui verkkoon runsas viikko sitten kookas ahven.

Hieman yli kilon painoisessa ahvenessa ei sinänsä ole mitään epätavallista, varsinkaan Puruvedellä. Mutta punkaharjulaisen Aulis Uimosen saalis oli täysin kullan värinen. Ahvenessa ei ollut jälkeäkään raitapaidoille tyypillisestä pigmentistä.

Asiasta kertovan Puruvesi-lehden haastattelema Uimonen on kunnostautunut ennenkin kultaisten ahventen pyytäjänä.

– Aiemminkin olen saanut kultaisen värisiä, mutta ne ovat olleet selvästi pienempiä, suunnilleen satagrammaisia. Lisäksi ne eivät ole olleet väritykseltään noin virheettömiä, mutta noin isoa en ole koskaan saanut, Uimonen kertoo lehdessä.

Tarkalleen talviverkottajan saalis painoi 1160 grammaa.

Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen sanoo lehdessä, että kullankeltaisia ahvenia tavataan Suomessa, mutta vain sisävesissä, säännönmukaisesti.

Kalojen väri muodostuu verinahan värisoluista, ja kultaisilla ahvenilla perinteistä ahvenen tummaa väriä muodostavat värisolut ovat alistuneet punaisen ja keltaisen sävyjä muodostaville värisoluille.

Poikkeukselliset värit voivat johtua esimerkiksi perinnöllisten tekijöiden muuttumisesta, vesistön hapenpuutteesta ja myös jätevesien sisältämistä aineista, kuten kloorista. 

Uimonen kertoo, että kultakala joutui pannulle ja maistui yhtä hyvältä, kuin muutkin lajinsa edustajat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.