Mahtivonkale löi ivalolaiset kalamiehet ällikällä: Tässä on Suomen suurin muikku!

Ivalolaiset ammattikalastajat Jari ja Peter Temonen rikkoivat kalareissullaan Suomen muikkuennätyksen. Eikä tällä kertaa kyse ole pelkästä kalajutusta, MTV Uutisille vahvistetaan.

Kuluneella viikolla serkukset olivat nostamassa verkkoja vesiltä, kun eräs kala kiinnitti miesten huomion. Aluksi Inarijärven uumenista verkkoon tarttunut vonkale näytti tavalliselta siialta muiden siikojen seassa. Ammattikalastajien tarkat silmät kuitenkin havaitsivat jotain erilaista: vonkaleen alaleuka oli yläleukaa pidempi, kun taas siialla yläleuka on alaleukaa pidempi.

– Kalahallilla todettiin, että muikku se on. Seuraavana päivänä vietiin kala luonnonvarainkeskuksen edustajalle. Hän totesi, että kyseessä on yhdeksänvuotias muikku, joka painaa 634 grammaa, Temonen kertoo MTV Uutisille.

– Onhan se iso kala, eihän muikut yleensä paina kuin parikymmentä grammaa. 100 grammainen muikkukin on jo iso.

Suomen ennätys

Inarin luonnonvarakeskuksen kalatutkija Erno Salonen vahvistaa, että Inarijärvestä kalastettu muikku rikkoo ennätyksiä: kala on suurin saatu muikku Suomessa 2000-luvulla. Salosen mukaan aiemman vuosisadan muikkuennätykset ovat hieman epävarmoja, tuolloin puhuttiin jopa 800 grammaisista muikuista.

– Täältä on tullut kyllä isoja muikkuja aikaisemminkin, edellinen ennätys Inarijärvestä ja koko Suomesta oli 550 grammaa. Meillä on näyteaineistossa pari yksilöä, jotka ovat 400 gramman molemmin puolin

Salosen mukaan ennätysmuikku on iältään noin yhdeksän vuotta. Kalan ikä määritettiin yhdessä toisen tutkijan, tutkimusmestari Sari Rainevan kanssa kalan suomujen perusteella.

Muikku on istutettu Inarijärveen

Muikku viihtyy Suomen kolmanneksi suurimmassa järvessä hyvin, vaikka sitä ei siellä luonnostaan esiinny. Kala istutettiin järveen 1960-luvulla.

– Järvi on iso ja kalalle on löytynyt sopiva ekologinen lokero. Muikku on löytänyt hyvin paikkansa järvestä, se kasvaa isoksi ja vanhaksi. 13-vuotiaat muikut ovat olleet vanhimpia kaloja, joita on saatu, Salonen kertoo.

Muikun kalapäivät kuluvat järvessä uiskennellen. Ravinnokseen kala herkuttelee eläinplanktonia.

– Muikku ei ole pohjasyöjä. Muikku huitelee selkävesillä ja hyödyntää eläinplanktonravintoa. Meidän havaintojen mukaan muikun mahasta ei ole löytynyt muita kaloja, kalatutkija kuvailee.

Uudet ammattikalastajat takoivat ennätyksen

Kalaennätyksen sankarit, Jari ja Peter Temonen pääsivät kalaennätysten makuun jo uran ensimmäisillä vuosilla.

Peter kertoo MTV Uutisille, että hän on toiminut ammattikalastajana puolitoista vuotta. Liiketoiminta pyörii toiminimen turvin ja Inarijärven kalasaaliit lähtevät ympäri Suomen.

– Täällä on vähän tiukasti töitä, koska tämä on pieni paikkakunta, mutta jostain pitää leipä saada. Olen työskennellyt aiemmin IT- ja media-alalla, ammattikalastaja kertoo.

Uudelle uralle Peterin houkutteli hänen serkkunsa Jari Temonen. Jari on toiminut kalaisissa työtehtävissä muutaman vuoden Peteriä kauemmin.

– Serkun oppipoikana tässä vielä ollaan, Peter veistelee.

Siikaa on tänä vuonna tullut heikosti, Peter harmittelee. Toivottavasti muikkuisa yllätys kääntää myös loppusyksyn kalaonnen.

Ennätysmuikusta kertoi aiemmin Lapin Kansa.

Video: Näin saat kalaa! MTV Uutiset hyppäsi virvelireissulle kalastusoppaan kanssa

13:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja