Lehti: Kapinallispäällikölle haaste malesialaiskoneen pudottamisesta Ukrainassa

Joukko uhrien perheitä on haastanut Itä-Ukrainan entisen kapinallisjohtajan oikeuteen malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta.  

18 uhrin omaiset vaativat venäläiseltä Igor Girkiniltä chicagolaisessa tuomioistuimessa 900 miljoonan dollarin (yli 820 miljoonan euron) korvauksia, uutisoi brittilehti The Telegraph. Kanteen mukaan Girkin toimi Kremlin siunauksella.  

Vuosi sitten tapahtuneessa turmassa Donetskin alueella kuoli 298 ihmistä.  

Donetskin kansantasavallaksi julistautuneen alueen edustajat ovat kiistäneet osallisuutensa koneen alasampumiseen. Turman aikoihin Girkinin johtamat kapinalliset kuitenkin ilmoittivat pudottaneensa alas Ukrainan armeijan koneen. Sosiaalisessa mediassa tehty postaus poistettiin nopeasti, kun kapinallisten alettiin epäillä pudottaneen vahingossa alas Boeing 777 -matkustajakoneen.  

Omaisten edustaja sanoo, että Girkinin saamassa haasteessa ei ole kyse rahasta.  

– Kyse on siitä, että haluamme Girkiniltä vastauksia, asianajaja Floyd Wisner kommentoi The Telegraphin mukaan.  

Omaiset haluavat samalla painostaa Venäjää yhteistyöhön alasampumisen selvittelyssä.  

Myös nimellä Igor Strelkov tunnettu Girkin on venäläinen nationalisti ja upseeri, joka antoi viime kesänä kasvot Itä-Ukrainan kapinalle. Lännen mukaan Girkin oli Venäjän sotilastiedustelun palveluksessa. Hän on sittemmin väistynyt syrjään Donetskin tapahtumista.  

Hollannin yleisradioyhtiön NOS:n animaatiolla esitettiin teoria alasampumisesta pian tapahtuneen jälkeen

Animaatio: Näin malesialaiskone ammuttiin alas - hollantilainen teoria 2:03


Lue myös:

    Uusimmat