Kolme venäläistä ja yksi ukrainalainen saa syytteen malesialaiskoneen alas ampumisesta Ukrainassa – "Se, mitä epäillyt lopulta tiesivät, aikoivat ja tekivät, pitää päättää oikeudessa"

11:34
Video: Kansainvälinen rikostutkintaryhmä koosti animaation malesialaiskoneen ampumisesta

Malesialaiskoneen pudottamisesta Itä-Ukrainassa ehti kulua liki viisi vuotta ennen kuin rikostutkijat nimesivät ensimmäiset syylliseksi epäillyt. Sormi osoittaa yhä vahvemmin Venäjälle: kolmella neljästä epäillystä on Venäjän kansalaisuuden lisäksi tausta turvallisuuspalveluissa tai asevoimissa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan rikostutkijoiden syytteet ovat täysin perusteettomia. Ukraina puolestaan kehotti Venäjää tunnustamaan vastuunsa lennon MH17 tuhosta.

Kansainvälinen rikostutkinta JIT julkisti keskiviikkona Hollannin lain nojalla murhasyytteet venäläisiä Igor Girkiniä (Strelkov), Sergei Dubinskia ja Oleg Pulatovia sekä ukrainalaista Leonid Hartshenkoa vastaan. Oikeudenkäynti alkaa 9. maaliskuuta ensi vuonna, vaikka epäiltyjä tuskin saadaan vastaamaan syytteisiin.

Venäjää pyydetään kaikesta huolimatta toimittamaan syytteet epäilyille ja kuulustelemaan heitä. Ukrainalaisen Hartshenkon olinpaikasta maan viranomaisilla ei ole varmaa tietoa.

Buk-ohjuksen laukaisijaa ei vielä tiedetä

Syytetyistä korkea-arvoisin on Girkin, entinen tiedustelupalvelu FSB:n eversti ja Itä-Ukrainan niin kutsutun Donetskin kansantasavallan puolustusministeri. Hän kiisti tuoreeltaan Interfaxille, että kapinallisjoukoilla olisi mitään tekemistä matkustajakoneen alas ampumisen kanssa.

Tutkijoiden nimeämää nelikkoa ei epäillä koneen pudottaneen ohjuksen varsinaisesta laukaisusta vaan Venäjän asevoimille kuuluneen Buk-ohjuslavetin järjestämisestä Venäjältä Ukrainaan ja takaisin.

Rikostutkijat selvittävätkin yhä muiden mahdollisen syyllisten, kuten ohjuslavetin varsinaisen miehistön, henkilöllisyyksiä. Epäiltyjen joukkoa on kuitenkin saatu vuosien varrella huomattavasti supistettua.

Hollannin pääsyyttäjän Fred Westerbeken mukaan epäiltyjen vastuu ei katoa, vaikka he olisivat luulleet ampuvansa sotilaskonetta.

– Se, mitä epäillyt lopulta tiesivät, aikoivat ja tekivät, pitää päättää oikeudessa, hän sanoi.

Omainen: Putin on varsinainen syypää

Alas ammuttu Malaysia Airlines -yhtiön Boeing 777 -kone oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin 17. heinäkuuta 2014. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä saivat surmansa, ja suuri osa heistä oli hollantilaisia.

Silene Fredriksz menetti poikansa ja miniänsä.

– Olen tyytyväinen, että oikeudenkäynti vihdoin alkaa ja että nimet on julkistettu, hän sanoi AFP:lle.

Fredriksz korosti kuitenkin pitävänsä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinina perimmäisenä syypäänä tapahtuneeseen.

– Hän teki sen mahdolliseksi, hän loi koko tilanteen, Fredriksz sanoi Itä-Ukrainan sotaan viitaten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja