Mainos

Lehdistötilaisuus, joka lähti käsistä: MTV purki sanasta sanaan, kuinka Trump puolusti äärioikeistolaisia ja sätti väkivaltaista vasemmistoa

0:22

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viimeöisen lehdistötilaisuuden piti koskea hallinnon infrastruktuurihankkeita. Tilaisuus Trump Towerissa New Yorkissa kuitenkin keskittyi väkivaltaan Charlottesvillessä Virginiassa, missä äärioikeiston edustajan epäillään ajaneen tahallaan autolla vasemmistolaisen vastamielenosoittajan päälle tappaen tämän.

Trump muun muassa arvosteli paitsi äärioikeistoa ja uusnatseja, myös heitä vastustaneita mielenosoittajia. Trump myös kehui kuolleen naisen äitiä tämän Trumpille osoittamastaan huomiosta, ja muistutti, että hänellä on Charlottevillessä suuri viinitila.

Toimittaja kysyi, miksi Trumpilta kesti pitkään tuomita uusnatsien väkivalta.

"En anna pikaisia lausuntoja" 

– En odottanut pitkään. En odottanut pitkään. En odottanut pitkään. Halusin varmistaa, toisin kuin monet poliitikot, että mitä sanon pitää paikkansa, en anna pikaisia lausuntoja. Lauantaina antamani lausunto, ensimmäinen lausunto, oli hieno lausunto, mutta lausuntoja ei anneta ennen kuin tietää tosiasiat.

Trumpilla on tapana kommentoida Twitterissä välittömästi, joskus useilla twiiteillä ja jopa keskellä yötä, asioita jotka hän kokee tärkeiksi tai suututtavat häntä.

Toimittaja toi esiin jättimäisen kauppaketju Walmartin toimitusjohtajan kommentin, että Trumpilta meni sivu suun kriittinen hetki maan saamiseksi yhtenäiseksi.

– Ei lainkaan, mielestäni maa – katsopas nyt, katsotaanpas nyt. Olen luonut yli miljoona työpaikkaa presidentiksi tuloni jälkeen. Maan talous kukoistaa, pörssikurssit rikkovat ennätyksiä, meillä on maan historian korkeimmat työllisyysluvut... joten Walmartin johtaja, jonka tunnen ja joka on erittäin mukana tyyppi, antoi poliittisen lausunnon. Tekisin samoin, ja ja tiedätkö miksi. Koska haluan varmistaa, että kun annan lausunnon, lausunto on oikein.

"En tiennyt David Dukesta siellä"

Samassa vastauksessaan Trump puolustautui sanomalla, ettei tiennyt, että Charlottesvillessä oli paikalla myös David Duke, rasistisen ja väkivaltaisen, valkoista ylivaltaa korostavan Ku Klux Klan -järjestön entinen johtaja.

– En tiennyt, että David Duke oli siellä. Halusin nähdä faktat. Ja faktat, kun ne alkoivat selvitä, olivat erittäin hyvin esitetty. Itse asiassa, kaikki sanoivat, että hänen lausuntonsa oli kaunis. Jos hän olisi antanut sen nopeammin, se olisi ollut hyvä. En olisi voinut tehdä sitä nopeammin, koska en tiennyt kaikkia tosiasioita.

Myöhemmin lehdistötilaisuuden aikana Trump sanoi seuranneensa tapahtumia erittäin tarkkaan, "paljon tarkemmin kuin te (toimittajat) niitä seurasitte".

Toimittaja kysyi, oliko naisen yliajossa kyse terrorismista.

– Mielestäni autoa ajanut on häpeä itselleen, perheelleen ja tälle maalle. Ja se on – sitä voi kutsua terrorismiksi, sitä voi kutsua murhaksi. Sitä voi kutsua miksi haluaa.... Ja sitten on kysymys. Onko kyse murhasta? Onko kyse terrorismista? Silloin mennään lainopillisen semantiikan puolelle. Autoa ajanut on murhaaja, ja hän teki kauhean, kauhean, anteeksiantamattoman teon.

"Bannon ei ole rasisti"

Trumpin pääneuvonantaja Steve Bannon on äärikoikeistolaisen Breitbart-sivuston perustaja ja entinen johtaja. Bannon on merkittävä vaikuttaja Trumpin taustalla.

Trumpin mukaan Bannon tuli mukaan myöhään hänen presidentinvaalikampanjaansa.

– Hän (Bannon) ei ole rasisti – sen voin sanoa. Hän on hyvä ihminen, lehdistössä häntä arvostellaan tässä epäreilusti.

Trump arvosteli jälleen voimakkaasti myös vasemmistolaisia mielenosoittajia, samaan tapaan, kun hän teki pian Charlottesvillen tapahtumien jälkeen.

"Eivät kaikki olleet valkoisen ylivallan kannattajia"

– Siellä oli, siellä oli yhdellä puolella (mellakkaa) ryhmä joka oli paha. Ja toisella puolella oli ryhmä (äärioikeistoa ja rasisteja vastustavat), joka oli hyvin väkivaltainen. Ja kukaan ei halua tätä sanoa, mutta sanon sen nyt. Siellä oli ryhmä – siellä oli ryhmä toisella puolella joka hyökkäsi ilman lupaa, ja he olivat hyvin, hyvin väkivaltaisia.

Toimittaja kysyi, pitääkö Trump vaihtoehtovasemmistoa ja uusnatseja samoina.

– Nuo ihmiset – kaikki nuo ihmiset, anteeksi vain – olen tuominnut uusnatsit. Olen tuominnut monet eri ryhmät, mutta eivät kaikki nuo ihmiset olleet uusnatseja, usko minua. Eivät kaikki nuo ihmiset olleet suprematisteja (valkoisen ylivallan kannattajia) missään mitassa.

Trump ei halunnut ryhtyä asettamaan Charlottevillessä olleita ryhmiä moraalisille tasoille.

Hän toisti, etteivät läheskään kaikki äärioikeiston mielenosoittajat olleet pahoja, vaan he osoittivat mieltään viattomasti ja luvan kanssa, ja presidentin mukaan media on kohdellut heitä epäreilusti. Hän totesi eräässä vastauksessaan, että "molemmilla puolilla oli myös erittäin hienoa väkeä".

Trump ei unohda saamaansa huomiota

Trumpilta kysyttiin myös, onko hän jo puhunut kuolleen naisen perheen kanssa.

– En, mutta aion osoittaa tukeni, aion osoittaa tukeni.

– Koska aiotte osoittaa tukenne? 

– Ajattelin että annettu lausunto, (kuolleen naisen) äidin lausunto oli mielestäni kaunis lausunto. Sanon tämän – se oli jotain, jota todella arvostin. Mielestäni se oli upea. Ja todella sen stressin alla, mitä hän kokee, ja sydänsärkyä jota hän potee, mielestäni (hänen antamansa) lausunto minulle oli todella jotain, jota en unohda.

"Minulla on Charlottesvillessä suuri viinitila"

Trump muistutti tilaisuuden lopulla, että hän omistaa talon Charlottesvillessä.

– Tiesittekö että omistan talon? Se on Charlottesvillessä, voi pojat. Se on Charlottesvillessä, katsokaas.

– Onko se viinitila tai jotain?

– Se on, se on viinitila.

– Tarkoitan, tiedän paljon Charlottesvillestä. Charlottesville on suurenmoinen paikka, joka on kärsinyt pahoin parin viime päivän aikana. Omistan – omistan itse asiassa yhden Yhdysvaltojen suurimmista viinitiloista. Se on Charlottesvillessä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.