Lehdistönvapaus ontuu pahasti itänaapurissa: Venäjä julisti riippumattoman lehden ulkomaiseksi agentiksi

Venäjä on kaventanut riippumattomien tiedotusvälineiden liikkumatilaa entisestään.

Maanantaina vietettiin maailman lehdistönvapauden päivää. Valitettavasti itänaapurissamme Venäjällä lehdistönvapaudesta ei juurikaan ole tietoa. Venäjä sijoittuu Toimittajat ilman rajoja -järjstestön mukaan lehdistönvapausindeksissä sijalle 150.

23. huhtikuuta Venäjän hallitus julisti suositun ja hallitusta kritisoivan Meduza-verkkolehden ulkomaiseksi agentiksi. Käytännössä Meduza joutuu nyt merkitsemään sisältönsä kohdalle, että se on ulkomaisen agentin tuottamaa, minkä seurauksena mainostajat ovat jättäneet lehden. Taloudellisissa vaikeuksissa kamppaileva Meduza pyytää nyt lukijoiltaan tukea. Meduzalla on 12-14 miljoonaa verkkokävijää kuukaudessa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov vähätteli päätöksen merkitystä. Kun Peskovilta kysyttiin, minkälainen vaikutus Meduzan julistamisella ulkomaiseksi agentiksi on, hän vastasi toimittajille, että minkä tahansa yksittäisen tiedotusvälineen katoamisella ei juurikaan merkitystä.

Duuma ehdotti lakia, jonka mukaan ulkomaisten agenttien tukemisesta ja yhteistyöstä niiden kanssa voisi napsahtaa 1-4 vuoden vankeustuomio ja ulkomaisten agenttien toiminnan johtamisesta 2-6 vuotta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat