Mainos

Lehdet: Narkolepsiaan sairastuneille ruotsalaisille uusi korvaussumma

Ruotsissa maan eduskunta, riksdagen, on hyväksynyt uuden lain, joka oikeuttaa narkolepsiapotilaille rahallisen korvauksen. Korvaus on tarkoitettu niille, jotka sairastuivat tautiin sikainfluenssarokotusten takia vuosina 2009-2010. Asiasta kertovat useat ruotsalaislehdet, muun muassa Dagens Nyheter ja Aftonbladet.

Läpi menneen lain mukaan uusi maksimaalinen korvaussumma narkolepsiaan sairastuneelle on 10 miljoonaa kruunua, eli hieman yli miljoona euroa.

Uusi laki tulee voimaan heinäkuussa. Sen on määrä taata rokotuksen takia narkolepsiaan sairastuneille hyvitystä ja taata lääkehoito yhteistyössä Lääkevakuutusyhtiön ja valtion kanssa. Ensisijaisesti korvauksen maksaa lääkevakuutus. Valtio voi antaa lisähyvitystä jos vakuutus ei kata kaikkia kuluja.

Ruotsin narkolepsiayhdistys on jo kritisoinut lakia siitä, että se ei kuitenkaan anna hyvitystä menetetyistä työtuloista. Lisäksi yhdistyksen mielestä hyvitys on riittämätön jos lapsi on sairastunut narkolepsiaan hyvin nuorena.

Lehtien mukaan vielä on epäselvää, miten moni tulee saamaan hyvitystä narkolepsiaan sairastumisesta. Ruotsissa on vieläkin tullut uusia ilmoituksia tapauksista, jotka liittyvät Pandemrix-sikainfluenssarokotteeseen vuodelta 2009. Ruotsissa käytettiin samaa rokotetta, joka aiheutti myös Suomessa narkolepsiatapauksia.

– Saamme kolmesta viiteen hakemusta kuukausittain, sanoo Aftonbladetille lääkevakuutusyhtiön puheenjohtaja Robert Storm.

Aftonbladetin ja Dagens Nyheterin mukaan Lääkevakuutus on saanut tähän mennessä 475 korvaushakemusta, joista 311 on hyväksytty. Aftonbladetin mukaan Ruotsissa narkolepsiaa sairastaa 4000 ihmistä.

Suomessa THL totesi vuonna 2011, että Pandemrix-rokote lisäsi riskiä sairastua narkolepsiaan. Lääkevahinkovakuutuspooli on Suomessa narkolepsiaepäilyihin liittyen antanut viime vuoden lokakuuhun 220 myönteistä ja 40 hylkäävää korvauspäätöstä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.