Leenan perhe on elänyt sirkuksen matkassa vuosikymmeniä

64-vuotias Leena Jurvakainen on viettänyt suurimman osan elämästään sirkuksessa. Vuosiin on mahtunut haasteita ja ongelmia, mutta kaikesta on selvitty.

Leena ja hänen miehensä Kalle perustivat vuonna 1976 suomalaisen Sirkus Finlandian. Alkuajat olivat haastavia.

– Ihan ensimmäisinä vuosina niin sanotut asiantuntijat sanoivat, että hullujahan te olette, se ei tule koskaan toimimaan Suomessa.

Asiantuntijat epäilivät sirkuksen toimivuutta muun muassa siksi, että Suomessa oli vielä 70-luvulla voimassa 20–30 prosentin huvivero. Sen päättymispäivä on Jurvakaisen perheelle ainutlaatuinen.

– Presidentti Urho Kekkonen kirjoitti 15. elokuuta 1980 lain, että huvivero poistuu seuraavan vuoden alusta. Samana päivänä poikamme syntyi. Meille se oli ihan tuplajättipotti, kun kolmen tytön jälkeen syntyi poika ja huvivero poistettiin.

Lapset vaativat jatkamaan

Elämä ei kuitenkaan aina ole ollut helppoa. Samalla kun perheen lapset lähenivät teini-ikää, kävi sirkus läpi todella kovia vaikeuksia, muun muassa kolme konkurssia. Kun kaikki meni huonosti, pariskunta harkitsi jo koko homman lopettamista.

– Silloin lapset nostivat ison metelin, että mitä me sitten teemme, eihän meillä ole sitten ketään kavereita? Me teemme kyllä töitä jotta ei tarvitse palkata ulkopuolisia.

Lasten innoittamana perhe päätti vielä yrittää ja jatkaa.

– Ja onneksi ei lopetettu, koska nythän tämä on ollut viimeiset 10 vuotta ihan mukavaa.

Sirkus auttaa ja ilahduttaa

Vuonna 1976 Lapuan patruunatehtaan räjähdyksessä menehtyi useita naisia ja äitejä. Sen myötä moni suomalaislapsi jäi orvoksi. Juuri perustettu Sirkus Finlandia oli lähdössä ensimmäiselle kiertueelleen.

– Uutiset räjähdyksestä olivat hirveät. Me itkimme kaikki vedet silmissä sitä asiaa, Leena muistelee.

– Silloin jotenkin mietti, että onko soveliasta viedä pelleilyä paikkaan, jossa on totaalista murhetta ja surua. Emme me sitten menneet, mutta jälkeenpäin ihmiset sanoivat että juuri silloinhan meitä olisi Lapualla tarvittu.

Tänä päivänä Sirkus Finlandia tuo iloa ja naurua ihmisille ympäri Suomen.

– Ihmiset tulevat kertomaan, että tämä on meille kesän kohokohta, kun te tulette tällaisellekin pikkupaikkakunnalle. Jotkut järjestävät ihan kesälomansakin sen mukaan, miten sirkus tulee paikkakunnalle.

Enemmän töitä, vähemmän ongelmia

Sirkuksen ansiosta nyt jo aikuiset lapset välttyivät aikoinaan pahimmilta teinioireiluilta.

– Me kysyimme joskus, että mitä lapsemme ajattelevat teinivuosistaan. He muistelivat, ettei heillä mitään kriisejä ehtinyt olla kun piti aina olla töissä.

– Lapsemme oppivat tekemään töitä, eikä heillä ollut mahdollisuutta lorvimiseen, laiskotteluun tai ilkeyksien keksimiseen.

Leena vertaa lastensa aktiivisuutta tämän päivän nuorten ongelmiin.

– Nykyajan nuorilla ei ole mitään muuta tekemistä kuin miettiä, mitä ongelmia heillä on. Nuorille pitäisi aina olla jotakin tekemistä.

Pitkän parisuhteen salaisuus

Lasten lisäksi myös parisuhde on kestänyt sirkuksen ja kiertolaiselämän paineet.

– Tänä vuonna tulee 40 vuotta täyteen siitä, kun olemme ensi kerran syöneet samasta perunakattilasta, Leena iloitsee.

Pitkän parisuhteen salaisuus on vankka tiimityöskentely.

– Meillä on ollut molemmilla vapaus tehdä hommamme niin kuin haluamme, ja olemme aina kunnioittaneet toisiamme, Leena toteaa.

Tukea omasta perheestä

Jos toisen naama on alkanut ärsyttää, niin pieni irtautuminen päivän rutiineista on riittänyt.

– Olen oppinut tädiltäni sellaisen moton, että jos pärjäät omien pirujesi kanssa, pärjäät kyllä muidenkin pirujen kanssa, kertoo Leena.

Kolmen konkurssin läpikäyneen sirkuksen perustajaperhe on aina porskuttanut eteenpäin toisiaan tukien.

– Emme me ole edes älynneet hakea ammattiapua. Kyllä me olemme itkeneet itseksemme toistemme olkapäitä vasten, ja onhan meillä aika hyvä ystäväpiiri, jonka kanssa on voinut puhua.

Maailman sirkuspäivää vietetään 16. huhtikuuta. Silloin sirkuskerhot ja -koulut pelleilevät eri paikkakunnilla ympäri Suomen. Sirkus Finlandia esiintyy yhdessä paikallisten sirkuskerhojen kanssa Hämeenlinnassa.

Kuvat: Sirkus Finlandia

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja