Led Zeppelinin rock-klassikko Stairway to Heavenia väitetään kopioksi – vertaa kappaleita

Progressiivisen rockin jättibändi Led Zeppelin joutuu vanhoilla päivillään käräjille, kun heidän kenties suurinta hittiään väitetään kopioiduksi.

Led Zeppelinin nokkamies Robert Plant ja kitaristi Jimmy Page joutuvat oikeuden eteen Yhdysvalloissa. Plantin ja Pagen väitetään varastaneen alkusoinnut jättimäiseen hittikappaleeseensa, Stairway to Heaveniin.

Stairway to Heavenin väitetään kuulostavan samalta kuin Spirit-yhtyeen kappale Taurus. Kappaleen on säveltänyt edesmennyt Randy Wolfe, jonka luottamusmies Michael Skidmore toi asian oikeuden eteen.

Skidmoren mukaan Page on voinut saada inspiraation kappaleen kirjoittamiseen vuosina 1968-1969, kun Spirit ja Led Zeppeliin olivat kiertueella yhdessä.

Tuomari Gary Klausner päätti viime perjantaina, että Stairway to Heaven ja Taurus kuulostavat niin paljon samalta, että valamiehistö saa tehdä päätöksen, onko Led Zeppelinin jäsenet velvollisia maksamaan korvauksia Randy Wolfen perikunnalle.

Tuomari oli sitä mieltä, että kappaleiden ensimmäiset kaksi minuuttia ovat olennaisella tavalla samanlaiset, ja että ne alun kaksi minuuttia ovat kaikkein tunnetuimmat ja tärkeimmät kahdeksan minuutin mittaisessa Stairway to Heavenissa.

Pagen ja Plantin puolustuksen mukaan Wolfe oli palkkiopohjalta toimiva säveltäjä, joka ei missään vaiheessa vaatinut oikeuksia tekemiinsä sävellykseen. Lisäksi puolustus totesi, että kappaleiden sointukulut ovat niin kliseiset, että ne eivät ansaitse tekijänoikeuksien tuomaa suojaa.

Vertaa kappaleita itse!

Lue myös:

    Uusimmat