Led Zeppelin -kaksikko käräjille Stairway To Heavenista – kiistää plagiointisyytökset

Rockin takavuosien suuryhtyeen Led Zeppelinin kärkihahmot Robert Plant ja Jimmy Page joutuvat tiistaina oikeuteen Los Angelesissa. Oikeuden on määrä ratkaista, onko Zeppelinin klassikkokappale Stairway To Heaven plagiaatti.  

Syytteen mukaan sävelmän aloittava kitaramelodia on kopioitu Spirit-yhtyeen instrumentaalista nimeltä Taurus. Taurus julkaistiin vuonna 1967, kun taas Zeppelin-eepos äänitettiin vuodenvaihteessa 1970-1971.  

Spiritin kitaristi ja lauluntekijä Randy Wolfe, jonka taiteilijanimi oli Randy California, ei halunnut plagiaattikysymystä koskaan oikeuteen. Wolfe kuoli vuonna 1997, mutta nyt asian vie leivättömän pöydän ääreen Wolfen edunvalvoja Michael Skidmore.  

– No, jos kuuntelet näitä kahta laulua, voit tehdä omat johtopäätöksesi. Itse sanoisin, että Stairway on varastettu. Ja tyypit, jotka tienasivat miljoonia taaloja sävelmällä, eivät koskaan sanoneet 'kiitos' tai 'Voimmeko antaa sinulle rahaa siitä?'. Tämä on kipukohta minulle, Randy California sanoi lehtihaastattelussa juuri ennen kuolemaansa.

Plant ja Page ovat kiistäneet plagiontisyytökset. Kaksikko sanoo, että heillä ei ollut 'olennaista vuorovaikutusta' Spiritin kanssa, eikä Zeppelin kuunnellut yhtyeen musiikkia.  

Led Zeppelin soitti ensimmäisen konserttinsa Yhdysvalloissa 26. joulukuuta 1968. Pääesiintyjänä oli Spirit. 

Iso kasa plagiaatteja?  
  
Nyt käsittelyyn tulevan syytteen mukaan Led Zeppelinillä oli piintynyt tapa kopioida sävellyksiä bluesartisteilta ja muilta lauluntekijöiltä kunnioittamatta tekijänoikeutta.  

Zeppelin-kitaristi Page on myöntänyt, että bändin lukuisiin kappaleisiin sisältyi musiikillisia lainoja. Syytettyjen mukaan Stairway To Heaven ei kuitenkaan ole yksi niistä.  

Plant ja Page ovat korostaneet, että kappaleen pääosin A-mollissa kulkeva, laskeva melodia on ollut yleisesti käytössä jo vuosisatoja.  

Nyt oikeuteen tulevaa juttua on valmisteltu parisen vuotta. Jutun tuomari on asettunut ennen käräjille menoa jotakuinkin osapuolten kantojen puoliväliin.

Hän ei hyväksynyt kanteen nostaneen tahon väitettä, että laulu on suora kopio. Toisaalta tuomari ei myöskään niellyt Zeppelin-klaanin selvitystä, että tätä melodiaa on varioitu jo iät ja ajat.  

Asia näyttää siis etenevän valamiehistön päätettäväksi, vaikka yllättävä sopuratkaisukaan ei olisi ennenkuulumaton.  

Musiikkilehdistö on arvioinut, että jos oikeus katsoo Zeppelinin syylliseksi, korvaussumma voi olla mitä tahansa yhden miljoonan ja 40 miljoonan dollarin väliltä.  

Lue myös:

    Uusimmat