Le Pen joutui puolustuskannalle vaaliväittelyssä

Ranskassa äärioikeiston Marine Le Pen joutui muiden presidenttiehdokkaiden hyökkäyksen kohteeksi vaaliväittelyssä maanantai-iltana. Ehdokkaat kohtasivat tärkeänä pidetyssä väittelyssä televisiossa. 

Eniten arvostelua Le Pen sai jyrkästä asenteestaan turvallisuuteen ja islaminuskon asemaan Ranskassa. Varsinkin keskustan riippumaton ehdokas Emmanuel Macron hyökkäsi Le Peniä vastaan väittämällä, että tämä yrittää jakaa ranskalaiset islamiin liittyvillä linjauksillaan. 

Tv-väittelyyn otettiin mukaan viisi kärkiehdokasta. Keskeisiin ehdokkaisiin lukeutuvat myös oikeiston Francois Fillon, sosialistien Benoit Hamon ja vasemmistolainen Jean-Luc Melenchon

Uimapuku "merkki radikaalista islamista" 

Muslimien aseman pohtiminen on Ranskassa kiteytynyt ehkä hieman yllättäen kysymykseen niin kutsutusta burkinista, musliminaisille suunnitellusta uima-asusta. 

Maanantain väittelyssä Le Pen sanoi, että burkini on "merkki radikaalin islamin noususta" Ranskassa ja syytti vastaehdokas Macronia burkinien puoltamisesta. 

– Burkini on yleiseen järjestyksenpitoon liittyvä ongelma. Le Penin ei pidä käyttää sitä ranskalaisten jakamiseen, Macron vastasi. 

Kohu asusta nousi viime kesänä, kun useat rannikkokaupungit kielsivät provokaatioksi luonnehtimansa peittävän uimapuvun. Liki kaikki burkinikiellot kumottiin myöhemmin syrjivinä. 

Oikeiston Fillon iski väittelyssä tyrmäämällä epärealistisena Le Penin suunnitelman, jonka mukaan vankiloihin on luotava paikat 40000 lisävangille. Fillon sanoi, että hänen itse ehdottamansa 16000 uutta vankipaikkaa on jo paljon. 

Sosialistien Hamon puolestaan otti hampaisiinsa Le Penin väitteen, jonka mukaan Ranskan koululaiset ovat kouluväkivallan armoilla. 

– Koulurauha ei synny siitä, että oppilaitokset otetaan panttivangeiksi, Hamon tuomitsi Le Penin vaatimukset erittäin kovasta koulukurista ja vartioinnista.

Suuri nukkuvien puolue 

Vaikka Ranskan vaaleja seurataan tarkkaan ulkomailla, mielipidekyselyjen mukaan vain noin 65 prosenttia äänioikeutetuista aikoo äänestää vaalien ensimmäisellä kierroksella 23. huhtikuuta. Edellisten presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestysvilkkaus ylitti 80 prosenttia. 

Myös epävarmojen äänestäjien joukko on suuri: kyselyjen mukaan uurnille aikovista yli 40 prosenttia ei ole vielä valinnut ehdokastaan. 

Vaalien toinen, ratkaiseva kierros järjestetään 7. toukokuuta. 

Le Pen ja Macron saisivat mielipidekyselyjen mukaan osapuilleen yhtä paljon ääniä vaalien ensimmäisellä kierroksella, mutta kakkoskierroksella Macron voittaisi Le Penin selvästi. Vaaliasiantuntijat ovat kuitenkin muistuttaneet, että gallupit ovat olleet hiljattain väärässä niin Britannian brexit-äänestyksessä kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleissakin.

Lue myös:

    Uusimmat