Lauri Marjamäki tunnustaa väsyneensä pahasti – avautuu nyt Kärppien romahduksesta: "Tein ison virheen"

Lauri Marjamäki avoimena Kärppien pettymyskaudesta – haali vastuuta ja väsyi: "Siinä tein varmasti ison virheen" 0:53
Lauri Marjamäki avoimena Kärppien pettymyskaudesta – haali vastuuta ja väsyi: "Siinä tein varmasti ison virheen"

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki taustoittaa oululaisseuran synkkää viime kautta MTV Urheilun haastattelussa. Marjamäki kertoo tehneensä suuren virheen, jonka myötä hän väsyi.

–  Se mitä esitettiin koko vuosi, ei ollut sitä, mitä haettiin. Kyllä se oli henkilökohtaisestikin todella iso pettymys. Mitä tärkeämpi asia se on sulle, sitä pahemmalta se tuntuu. Sen läpikäyminen ei ole kauhean kivaa.

Oulun Kärpät lähti vuosi sitten SM-liigakauteen ehkäpä sarjan suurimpana suosikkina. Pelaajamateriaali ja mestarivalmentajan paluu nostattivat odotukset tappiin. 

Oikeaa raidetta ei lopulta runkosarjan aikana löytynyt. Joukkuetta kuvailtiin mediassa kauden edetessä haluttomaksi ja hengettömäksi, eivätkä pelilliset elementit asettuneet paikoilleen. Esimerkiksi nimimiehistön pyörittämät erikoistilanteet sakkasivat merkittävästi. 

Lopulta runkosarjan seitsemänneksi valahtanut joukkue törmäsi pudotuspelien 1. kierroksella seinään, kun ennakkoluuloton KooKoo eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Kärppien kausi päättyi rumalla tavalla 0–5-tappioon kotiyleisön edessä. 

Lehdistötilaisuus: Kärpät - KooKoo 3:41
"Yksi raskaimmista kausista" – näin Marjamäki kommentoi sesongin päättymistä tuoreeltaan 0–5-selkäsaunan jälkeen

Marjamäen mukaan tulosten sakkaaminen aiheutti henkistä kuormaa kasvattaneen kierteen. 

– Häpeä ja menettämisen pelko tulevat kovaksi. Sitä en pystynyt joukkueesta saamaan pois. 

Kovan kritiikin kohteeksi joutunut Marjamäki sai pyyhkeitä median välityksellä myös pukukopista. Keväällä hyökkääjä Ville Leskinen peräänkuulutti Kalevan haastattelussa vapauksia kaukaloon. Ulospäin tunnelma kärppäkopissa vaikutti kevättä kohden kireältä. 

Marjamäki on prosessoinut joukkueen mahalaskua itsensä kanssa pitkään. 

– Sen olen valmentajan urallani huomannut, että kun menee huonosti ja sen uskaltaa käydä läpi, niin sitten alkaa tulla uuttaa elämää ja uusia ajatuksia. 

"Väsyin suoraan sanottuna"

Vuoteen 2025 Oulussa jatkava valmentaja myöntää suoraan, että päättynyt kausi oli hänelle henkisesti raskas. 

– Tein isoimman virheen, kun halusin olla monessa asiassa mukana ja auttaa vähän liikaa. Vähän niin kuin poltti itsensä loppuun siinä. Ei ollut niin positiivinen se koko kausi. Se varmaan näkyi itsestänikin. 

Kärppien organisaatiossa oli viime kaudella aukkoja, jotka ajoivat päävalmentajan puskemaan itseään jaksamisen rajoille. Fokus ydinroolista karkasi.

– Kärpät on minulle tärkeä seura. Tein varmasti virheitä viime kauteen valmistautuessa, kun haluaa, että kaikki asiat on tip top. Meillä oli organisaatiossakin vajetta eikä kaikki mennyt hyvin. Niistä puhuttiin (seurassa) aika kriittisesti. Kun peilaa omaa toimintaa, että mikä on se tärkein tehtävä, niin siinä tein varmasti ison virheen ja väsyin suoraan sanottuna siihen.

Syyskuussa alkavalla sesongilla Kärpät panostaa esimerkiksi henkiseen valmennukseen. Urheilupsykologi Toni Mets on liittynyt mukaan seuran valmennusryhmään. Myös fysiikkavalmennukseen hankittiin lisäosaamista, kun U20-joukkueen Jenny Huttula värvättiin edustusjoukkueeseen. Lisäpanostuksia on haettu myös yhteistyöstä Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kanssa. 

Epäonnistumisia on perattu kärppäkulisseissa tiheällä kammalla. Marjamäki korostaa, että suurseuran huolestuttava trendi on saatava poikki. Kärpät on jäänyt mitalipelien ulkopuolelle kolmella kaudella peräkkäin. 

– Nyt on paljon osaamista ympärillä ja selkeät vastuualueet. Uskon, että sekin auttaa meitä menemään kohti parempia päiviä.

– Meillä on otollinen lähtökohta tähän kauteen. Kova halu osoittaa, että Kärpät on nälkäinen ja haluaa takaisin huipulle.

Vaikka tänä syksynä odotukset eivät ehkä olekaan aivan vuodentakaisissa mittasuhteissa, Marjamäki tietää, että Oulussa avain onneen löytyy pistepottia kartuttamalla.

– Oulu on kriittinen kiekkokaupunki. Olen nähnyt kaksi puolta. Silloin kun meni hyvin, niin täällä oli maailman kivoin olla, mutta ei täällä viime vuonna ollut kauhean kivaa. Niin se vaan menee ja se pitää hyväksyä.

Kärpät on SM-liigakaukalossa alkavalla kaudella ensi kertaa keskiviikkona 13.9. Raksilassa vastaan asettuu Vaasan Sport.

 

Lue myös:

    Uusimmat