Lauri Marjamäki paljasti: Kärpissä otettiin sisäisesti yhteen – raju purkaus nykytilanteesta: "En voi hyväksyä!"

Maalikooste: HIFK - Kärpät 4:19
Videolla maalikooste perjantain HIFK-Kärpät-ottelusta.

2010-luvulla Kärpät menestystielle johdattanut Lauri Marjamäki yrittää hinata oululaisseuran surullisesta tilanteesta pinnalle. Kärppien on pakko napsia voittoja, jotta se pääsee edes kymmenen parhaan joukkoon. Marjamäen mukaan joukkueen sisällä on ehditty käydä voimakkaita herättelykeskusteluja.

Kärpät otti perjantaina ison voiton, kun se kaatoi vieraissa HIFK:n jatkoajalla lukemin 1–0. Kärpät näytti huippuottelussa siltä, että se haluaa jatkaa kauttaan vielä kevään ratkaisupeleissä.

Sitä ennen kulisseissa kuohui.

– Otimme joukkueen kanssa yhteen Lahdessa pelatun pelin jälkeen. Joukkueesta puuttuu intohimoa ja itsensä likoon laittamista. Peliä pitää kehittää, mutta siihen pitää saada myös uskoa ja tunnetta. Nyt sitä näkyi, Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi MTV Urheilulle IFK-ottelun jälkeen.

Marjamäen mukaan Kärppien sisällä käytiin kovasanaista keskustelua Lahdessa. Kärpät hävisi keskiviikkona dramaattisella tavalla Pelicansille.

Oululaisjoukkue oli voitossa kiinni vielä kaksi sekuntia ennen loppua. Hannes Björninen toi Pelicansin tasoihin ja ratkaisi voiton jatkoajalla.

– En vain voi hyväksyä sitä, mitä siellä näytimme. Jos meillä on peli, niin silloin lyödään kaikki likoon. Välipäivinä voidaan olla sitten kuin ellun kanat. Puhuimme siitä, että ihan kaikki ei mene läpi.

– Oulun Kärpät on kahdeksan mestaruuden seura, jossa on totuttu voittamaan. Silloin se tarkoittaa sitä, että joukkue ei taivu missään vaiheessa. Hävisimme kaikki kaksinkamppailut Lahdessa. Eikä ollut sattumaa, että hävisimme, vaikka voitto oli muutaman sekunnin päässä. Peli on kuitenkin aina rehellinen, Marjamäki perkaa.

Tilanteen raakuus

Marjamäki palasi Kärppien päävalmentajaksi 27. helmikuuta. Hän otti tehtävän vastaan sen jälkeen, kun Helsingin Jokerit päätti vetäytyä KHL:n pudotuspeleistä. Marjamäki oli kertonut jo aiemmin, ettei hän aio jatkaa enää Jokereiden päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen.

Kärpät teki valmentajavaihdoksensa poikkeuksellisen myöhäisessä vaiheessa – helmikuun lopulla. Marjamäki asteli tiukkaan paikkaan.

Ensitöikseen 44-vuotias luotsi laittoi Kärppien pelin uuteen uskoon.

– Viisikko piti saada tiiviiksi ja kurinalaiseksi. Sen lisäksi esiin nousivat teemat kuten vaihtaminen, jäähyttömyys ja itseluottamustaso. Viidellä viittä vastaan -peli piti saada kuntoon. Se on kuitenkin tilastojenkin valossa pakkasella. Sen lisäksi ylivoima- ja alivoimakertojen suhde piti saada uomiin.

– Siinäpä niitä prinsiippejä on, mitä tässä on pyrkinyt tuomaan esille, Marjamäki luettelee.

Pelin lisäksi vaakakupissa painaa tulospuoli. Marjamäen saapuessa Kärppiin oululaisseura oli valahtamassa pudotuspelien ulkopuolelle.

– Se, että Kärpät on tämmöisessä tilanteessa – se on yllättänyt, Marjamäki myöntää.

– Tiesin toki, että mihin lähden. Tämä on minulle tärkeä seura. En tiedä onnistuuko tämä projekti – harvemmin niin kuitenkaan käy, kun puhutaan keskellä kautta tapahtuvista vaihdoksista. Mutta kyllä Kärpät pitää saada taas sinne kärkiseuraksi. Toki, analyysien aika on kauden jälkeen.

– Yritän hoitaa tämän projektin niin, että pääsisimme runkosarjan jälkeen pelaamaan. Siihenkin tarvitaan vielä aika monta voittoa. Sen jälkeen sitten mietitään, että missä mennään.

– Mutta ei Kärpät voi olla tämmöisessä tilanteessa, että on pakko voittaa pelejä, jotta ylipäätänsä pääsee kymmenen parhaan joukkoon. Kaikki ymmärtävät sen, Marjamäki painottaa nykytilanteen raadollisuutta.

Kärpät on tällä hetkellä sarjataulukossa seitsemäntenä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Oulussa voitaisiin hengähtää.

Kärppien loppuohjelma on raadollinen. Kaksi ottelua Tapparaa vastaan, TPS vieraissa ja KooKoo kotona.

– Hiki tulee, kun ohjelmaa miettii, mutta ei sitä kannata sen enempää pohtia. Harjoitellaan alkuviikko laadukkaasti ja keskitytään keskiviikon ensimmäiseen Tappara-peliin, Marjamäki sanoi tulevasta.

Tärkeän IFK-voiton lisäksi Kärppien loukkaantumistilanne on helpottumassa.

– Meillä on kaksi kärkipakkia ollut sivussa (Atte Ohtamaa ja Topi Niemelä). Samoin ykkösmaalivahti (Stanislav Galimov). Rudolf Cerveny loukkaantui heti ensimmäisessä ottelussa Lahdessa. Pieni kutina on, että saamme nyt sairastuvalta positiivisia viestejä, Marjamäki kaavaili.

Lue myös:

    Uusimmat