Laura Lahtisen kahden vuoden odotus päättyi EM-altaassa – Matti Mattssonin odotettu finaaliuinti lähestyy: "Kun Matin uinti on parhaimmillaan, se ei tunnu missään"

Tulosruutu: Matti Mattssonin uinti kulki välierässä – finaalipaikka irtosi lauantaina kevyesti

Laura Lahtinen ui kahdella matkalla lähelle välieräpaikkaa pitkän radan EM-kisoissa Italiassa. Lahtinen oli Roomassa naisten 100 metrin perhosuinnissa ja 200 metrin rintauinnissa 19:s ja päätyi maakiintiöiden takia välierien ensimmäiselle varasijalle.

Aamun avausmatkallaan perhosuinnissa Lahtinen alitti ensi kerran urallaan minuutin rajan, kun kello pysähtyi aikaan 59,99. Ennätys ilahdutti Helsingfors Simsällskap -seuran 19-vuotiasta uimaria.

– Olen odottanut minuutin alitusta jo muutaman vuoden. Se lämmittää, Lahtinen kuvasi ennätystään Ylen tv-haastattelussa.

Lahtisen mukaan 100 metrin ennätys lupaa hyvää tiistaina alkavalle päämatkalle, 200 metrin perhosuintiin.

200 metrin rintauinnissa Lahtinen hyytyi vähän lopussa ja tuli maaliin ajalla 2.29,81. Matkan toinen suomalainen Martta Ruuska oli alkuerien 27:s ajalla 2.33,48. Jyväskylän Aaltoa edustava Ruuska harmitteli Ylen tv-haastattelussa tekniikkaongelmiaan.

– Potku ei pure yhtään. Silloin ei voi lähteä omalla vahvuudellaan eli liu'uttavalla uinnilla, Ruuska sanoi.

Naisten 100 metrin perhosuinnissa alkuerien nopein oli Ruotsin Louise Hansson ajalla 57,46 ja 200 metrin rintauinnissa Sveitsin Lisa Mamie ajalla 2.24,12.

Kokko pois mukavuusalueeltaan

Olli Kokko karsiutui jatkosta EM-uintien sivulajissaan miesten 50 metrin selkäuinnissa Roomassa. Kokko ui matkan ensimmäisessä alkuerässä viidenneksi ajalla 27,92. Selkäuinti oli hänelle EM-kisojen välipala kohti alkuviikon tärkeämpiä matkoja, eikä uimari ollut mukavuusalueellaan.

– Ei ole lapsille sopivaa katsottavaa, kun meikäläinen ui selkäuintia, välipäiviin kilpailua kaivannut Kokko sanoi Ylen tv-haastattelussa.

TaTU Tamperetta edustava Kokko oli aikavertailun 43:s. Alkuerien nopein oli Italian Thomas Ceccon ajalla 24,69.

Kokko kilpailee EM-altaassa vielä 50 metrin rintauinnissa huomenna ja 50 metrin vapaauinnissa ylihuomenna.

Mattsson illalla mitalijahtiin

Rooman EM-kisojen sunnuntai huipentuu suomalaisittain kello 20.01 Suomen aikaa alkavaan miesten 200 metrin rintauinnin finaaliin. Siinä vahva voittajaehdokas on Matti Mattsson. Eilen hän oli välierien nopein ja ainoa 2.10:n alittaja.

Porilaisuimarin valmentaja Eetu Karvonen ennakoi Uimaliiton Twitter-tilillä julkaistussa äänitteessä, että Mattssonin vahvuus on uimisen helppous.

– Kun Matin uinti on parhaimmillaan, se ei tunnu missään. Se on helppoa, Karvonen sanoi.

Karvosen mukaan Mattsson voi kiristää vauhtiaan Roomassa etenkin viimeisellä 50 metrin altaanmitalla verrattuna eiliseen välierään. Vauhdin lisääminen ei kuitenkaan saa viedä uimisesta rentoutta.

Mattsson tavoittelee Roomassa uransa ensimmäistä EM-kisamitalia. Hän on 200 metrin rintauinnin olympiapronssimitalisti viime vuodelta ja MM-pronssimitalisti vuodelta 2013.

Lue myös:

    Uusimmat