Laulaja Janna otti perheensä joulunviettoon mukaan kaksi ukrainalaisnuorta: "Meidän kanssamme he voivat keskittyä tavalliseen elämään"

Laulaja Janna halusi tehdä jotakin konkreettista ukrainalaisten hyväksi.

Laulaja  Jannaa, eli Janna Hurmerintaa, Ukrainan tilanne on kauhistuttanut ja hän on omalta osaltaan miettinyt, mitä konkreettista voisi tehdä ukrainalaisten hyväksi.

– Jotakin enemmän kuin rahan lahjoittamista, vaikka toki sekin on tärkeää. Tutustuin kahteen ukrainalaiseen nuoreen, Mariaan ja Dimaan, sosiaalisen median kautta helmikuussa. He tulivat kahden suomalaisen vapaaehtoisen mukana Ukrainasta Suomeen, Janna kertoi MTV Uutisille 28. joulukuuta.

Maria ja Dima olivat mukana Jannan perheen joulunvietossa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Janna on koettanut tarjota nuorille läsnäoloa ja normaalia elämää Suomessa. Heistä on tullut laulajalle perheenjäseniä.

– Olemme syöneet ja katsoneet elokuvia yhdessä. 3-vuotias poikani Noah pitää heistä valtavasti ja kyselee aina heidän peräänsä. Mietin pitkään, etten tuo asiaa ollenkaan julki, koska en halua nostaa itseäni esille. Mutta laitoin kuvan Instagramiin, kun yhdessä nuorten kanssa keskustelimme, että ehkä jotkut muutkin voivat saada inspiraatiota auttaa, Janna sanoi.

Marialla ja Dimalla on paljon traumaattisia muistoja, eivätkä he halua katsoa uutisia laisinkaan.

– Juuri meidän kanssamme he voivat keskittyä tavalliseen elämään ja 3-vuotiaan poikani hauskoihin juttuihin niin, että heillä on perhe myös täällä. Heidän vanhempansa ovat Ukrainassa, mutta he pitävät sinne yhteyttä koko ajan.

Nuorista on tullut Jannalle perheenjäseniä.

– He olivat meillä jouluna. Luulen, että tykkäsivät. Ensimmäistä kertaa oli joulupukkikin tilattuna. Keskustelimme, miten perinteiset jouluruoat eroavat ukrainalaisista ruoista. Heille näytti maistuvan myös suomalaiset pöperöt, Janna kertoi.

Suomessa on Jannan näkemyksen mukaan toimittu hienosti ukrainalaisten pakolaisten suhteen.

– Yhteiskunta ja järjestelmämme ovat antaneet periksi, ja ukrainalaiset on otettu hienosti vastaan ja annettu mahdollisuuksia työntekoon sekä opiskeluun. Toivoisin, että myös muut kriisit nähtäisiin samalla tavalla, kuten Afganistan, Syyria ja Irak. Toki on ymmärrettävää, että suomalaiset samaistuvat juuri ukrainalaisiin, kun on sama historia. Toivottavasti Ukrainan kriisin kautta voimme muistaa myös muut kriisit ja lisätä empatiaamme kaikkia pakolaiskriisejä kohtaan.

Janna aikoo jatkaa Marian ja Diman kanssa yhteydenpitoa myös ensi vuonna.

– He ovat meille todella läheisiä. Myös Noah kyselee heidän peräänsä. Toivotaan, että sota loppuu ja tilanne paranee, Janna esitti toiveensa ensi vuodelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja