Latviassa kaadetaan neuvostopatsaita ja kiristetään venäläisten oleskelulupia – myös venäjän puhuminen työpaikalla aiotaan kieltää

2:10
Latviassa kaadetaan sankaripatsaita ja kiristetään venäläisten oleskelulupia

Kahtiajakautunut Latvia valmistautuu parlamenttivaaleihin jännittyneissä tunnelmissa. Maan 1,9 miljoonasta kansalaisesta yli kolmasosa on venäläisiä tai venäjänkielisiä.  

Latvian virallinen kieli on latvia, ja sen asemaa ollaan edistämässä monin lainsäädännöllisin keinoin venäjänkielisten tappioksi. 

Maassa käydään parlamenttivaalit runsaan viikon päästä, ja tunnelmat ovat jännittyneet; Latvia on ollut Ukrainan sodan alettua kahtiajakautuneempi kuin koskaan.

Baltian maista Latvia on suhtautunut kaikkein jyrkimmin Venäjään. Venäläisten oleskelulupia on kiristetty ja tuhansia ollaan häätämässä maasta.

Venäjän kieltä ollaan kieltämässä muun muassa työpaikolla.  

Neuvostomonumentit saivat mennä

Myös Neuvostoaikojen suuret sankarimonumentit on nyt poistettu Riian keskustasta.

Lähes 80-metrisen obeliskin tuhoamisen arveltiin johtavan jopa väkivaltaisiin mielenosoituksiin Viron pronssipatsaan tavoin, mutta näin ei kuitenkaan käynyt

Katso artikkelin alussa olevasta uutisjutusta, miten patsaat kaatuivat Riiassa ja millaisia kommentteja se kansalaisissa herätti.

Nyt Latvia haluaa lisää NATO-tukikohtia ja sotilaita sekä palauttaa yleisen asevelvollisuuden. 

Venäjän propagandan se lopetti maassa vain kolmen tuntia hyökkäyssodan alettua. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja